Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka vyzdvihl pracovníky televize, kteří stáli na straně pravdy

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 5. května 2013 13:54
Duka vyzdvihl pracovníky televize, kteří stáli na straně pravdy

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Pracovníky veřejnoprávní televize, kteří dokázali v kritických dobách oslovit a sjednotit národ a nebáli se stát na straně pravdy, vyzdvihl při dnešní bohoslužbě za sdělovací prostředky ve svatovítské katedrále kardinál Dominik Duka. Mše se konala k 60. výročí vysílání Československé televize na její podnět. 

"Patří dík těm pracovníkům televize, kteří měli odvahu stát na straně pravdy a spravedlnosti v zápase o svobodu. Díky nim se mohl národ sjednotit, díky nim jsme mohli také prožít ony nádherné chvíle svobody," řekl kardinál. Připomenul přitom roky 1968, 1969 a také události 17. listopadu 1989.

Duka: Média jsou velmocí a zároveň citlivým nástrojem

Média jsou podle Duky velmocí a zároveň citlivým nástrojem, která mohou být mocensky zneužita. Mohou se tak někdy v dobré vůli pomoci stát "obětí určitých intrik, nejenom politických, ale i nejrůznějších skupin, které se v zemi snaží prosadit své zájmy", poznamenal Duka. Žádný konkrétní příklad ale neuvedl. Varoval ale před nebezpečím udělat z pravdy ideologický nástroj a nutit lidi k tomu, "aby tu mou či naši pravdu přijali". 

Duka požádal televizi, aby byla pravdivá, jako jsou některé její pořady. Poznamenal, že dětský pořad Večerníček byl "i v nejtěžších dobách komunistické normalizace pravdivý, dokázal oslovit a věděl, kde je budoucnost člověka". Kardinál poté přijal obětní dary připomínající právě dětské pořady České televize. 

V rámci bohoslužby pronesli přímluvy také například moderátoři České televize Daniela Drtinová a Jiří Václavek. Na závěr pak generální ředitel ČT Petr Dvořák přijal "požehnání pro další práci do všech budoucích dnů". S návrhem uspořádat bohoslužbu za média se na Duku už loni obrátil Patrick Diviš z producentské skupina náboženské tvorby. "Za jeho vstřícnost jsem velmi rád, dal tak najevo, jak významnou roli ve společnosti zaujímají média v čele s Českou televizí," uvedl Diviš na adresu arcibiskupa. 

Bohoslužba souvisela s letošními celoročními oslavami, jimiž se veřejnoprávní televize připomíná svůj začátek. Česká televize své výročí připomíná i ve vysílání prostřednictvím děl ze zlatého fondu, zábavných pořadů i nových filmů. Vedle toho připravila také den otevřených dveří ve všech třech televizních studiích, které navštívilo přes 21.000 lidí. Československá televize začala své pravidelné zkušební vysílání 1. května 1953.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)