Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se kromě návštěvy Brazílie letos stále nikam jinam nechystá

Ze světa / vlu / ČTK / 7. května 2013 18:10
Papež se kromě návštěvy Brazílie letos stále nikam jinam nechystá

Papež František
Autor: Flickr.com / Christus Vincit / Creative Commons

Vatikán - Vatikán dnes zveřejnil podrobnosti o první zahraniční cestě papeže Františka, který bude od 22. do 29. července pobývat v Brazílii. Vatikánští představitelé zároveň potvrdili, že jinou cestu pontifik letos neplánuje. Toto ujištění následuje krátce poté, co papež 1. května převzal dopis českého prezidenta Miloše Zemana s pozváním na letošní cyrilometodějské oslavy ve Velehradě.

V největší latinskoamerické zemi se František zaměří zejména na Světové dny mládeže v Riu de Janeiro, při kterých hodlá pronést 15 projevů. Po příletu ho jen krátce přijme brazilská prezidentka Dilma Rousseffová. Kromě Světových dnů mládeže pontifik rovněž navštíví obyvatele jednoho ze slumů a setká se i s mladými vězni.

Papež František se již několikrát nechal slyšet, že se chce soustředit zejména na pomoc chudým. Tomu bude odpovídat i jeho program v Brazílii. Čtvrtý den své cesty navštíví v Riu slum Manguinhos, ve kterém žije okolo 35.000 lidí. Tato chudinská čtvrť, neboli favela, je jednou z těch nejviditelnějších ve městě. Leží mezi hlavní dálnicí a bývalou ropnou rafinérii, poblíž letiště. Kdysi neblaze proslula mimo jiné obchodem s drogami. Loni se ale policistům při několika zásazích podařilo téměř všechny překupníky drog a zbraní odtud vytlačit.

Světové dny mládeže začnou 23. července a papež přiletí do Ria o den dříve, aby si mohl odpočinout a zvyknout si na časový rozdíl, uvedl dnes Vatikán. Vrtulníkem pak 24. července přeletí do asi 240 kilometrů vzdáleného městečka Aparecida. Právě tam se nachází hlavní brazilská mariánská poutní svatyně, kde se uchovává socha Panny Marie patronky Brazílie. Téhož dne večer má ještě v plánu návštěvu nemocnice v Riu de Janeiro, kde léčí pacienty s AIDS.

Šestasedmdesátiletý František má velmi rád kontakt s davem, ale nerad cestuje, vysvětlili podle agentury AFP papežovi blízcí spolupracovníci, proč letos pontifika čeká pouze jedna zahraniční cesta.

Papežova návštěva moravského Velehradu, kam byl pozván na červencové oslavy výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, se tedy nejspíš neuskuteční. Nového pontifika zvali kromě Zemana i kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. O návštěvu papeže usiluje řada zemí, především Argentina, odkud František pochází. Někteří komentátoři věří, že tento zájem a tlak by mohl ještě přimět hlavu římskokatolické církve k rozšíření svého cestovního kalendáře na letošní rok. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)