Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mexický kult svaté Smrti je podle Vatikánu rouhačský

Ze světa / vlu / ČTK / 9. května 2013 23:24
Mexický kult svaté Smrti je podle Vatikánu rouhačský

Santa muerte (Svatá smrt)
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Mexiko - Kult Santa Muerte, neboli svaté Smrti, který je známou součástí mexického folklóru, je podle Vatikánu rouhačský. Člen papežské kulturní komise, kardinál Gianfranco Ravasi ho zároveň označil za "degeneraci náboženství". Uvedl to zpravodajský server BBC.

Kult, který uctívá smrt, v Mexiku zažívá prudký nárůst stoupenců. A to zejména v oblastech, které trpí extrémním násilím páchaným drogovými kartely. Jeho artefaktem je částečně zahalená kostra, svírající v ruce například kosu. Uctívání smrti se zřejmě datuje už od koloniálního období. Je výsledkem jakéhosi smísení domorodých zvyků s tradicí uctívání svatých, kterou do země přinesli křesťanští misionáři po jejím obsazení Španělskem.

Kardinál Ravasi, který v metropoli Mexiku vystoupil na řadě akcí pro věřící a lidi bez vyznání, označil kult za protináboženský. "Náboženství oslavuje život, ale tady máte smrt," řekl. "Není to náboženství jen proto, že to jako náboženství vypadá. Je to rouhání proti náboženství," dodal. Kardinál rovněž poukázal na to, že kult je obzvláště populární mezi členy drogových kartelů v Mexiku. Zločince obvinil, že se do záležitosti tolik vměšují.

Podle Ravasiho by Mexiko, kde více než 70.000 lidí bylo podle odhadů zabito během drogového násilí v průběhu posledních šesti let, mělo vyslat jasný signál mladé generaci. "Mafie, obchodování s drogami a organizovaný zločin nemají náboženský aspekt a nemají nic společného s náboženstvím, i když využívají image svaté Smrti," podotkl kardinál.

Spolehlivé údaje o tom, kolik lidí uctívá svatou Smrt, neexistují. Pozorovatelé si ale všímají, že oltáře zasvěcené kultu se v Mexiku a mezi mexickými přistěhovalci v USA množí. Loni zatkla policie v severním Mexiku osm lidí v souvislosti s rituální vraždou dvou chlapců a ženy. Vražda podle prokuratury souvisela s kultem Santa Muerte.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)