Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novinář Kaizr o obviněních vladyky Kryštofa: Nova se stala prostředníkem pro něčí zájmy

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 14. května 2013 10:55
Novinář Kaizr o obviněních vladyky Kryštofa: Nova se stala prostředníkem pro něčí zájmy

Novinář Patrik Kaizr
Autor: Youtube.com / Sobor.by

Praha - Český novinář Patrik Kaizr v rozhovoru pro běloruský server Sobor.by uveřejněný tento týden uvedl, že reportáž o obviněních nejvyššího představitele české pravoslavné církve metropolity Kryštofa odvysílaná na začátku dubna, podle něj nebyla vypátrána přímo novináři z TV Nova, ale někdo jim informace a materiály musel předat. Podle novináře se tak TV Nova stala prostředníkem něčích zájmů. Kaizr tak usuzuje ze své čtrnáctileté novinářské praxe a znalosti českého mediálního prostředí a například i z toho, že stromy na uveřejněných fotografiích jsou zelené, vznikly tedy již na jaře nebo v létě, zatímco reportáž byla natočena až během zimy.

"Reportéři TV Nova ucítili skandál, ale nezajímali se o to, kdo a proč jim informace předložil," říká v rozhovoru Kaizr, který v současné době pracuje pro TV Prima a dříve působil v České televizi či denících společnosti Vltava-Labe-Press. "Netroufám si soudit, jestli informace pravdivé jsou či nejsou, ale chtěl bych vědět kdo a proč jim informace dal a co tím sleduje." A dodává, že každý by se měl spíš starat o hříchy své, než o hříchy druhých a jeho srdce a duše mu velí spíše daným podezřením vůči Kryštofovi nevěřit.

Kaizr v rozhovoru komentuje i dopis X. R., ve kterém odvolává obvinění vladyky Kryštofa. (Magazín Christnet.cz o něm informuje v článku: Obvinění vladyky Kryštofa jsou účelová, tvrdí věřící a žádají jeho návrat.) Podle novináře existují pouze dvě vysvětlení, buď R. ve své původní stížnosti lhala a teď se omlouvá, nebo nechce být nadále účastna mediálního skandálu a lže nyní. R. na přímý dotaz magazínu Christnet.cz uvedla, že na obsahu dopisu určitě trvá a bude trvat i nadále.

R. podala kanonickou stížnost letos 8. března. Na kauzu o měsíc později upozornila v reportáži TV Nova a o den později synod arcibiskupa Kryštofa vyzval, aby své jméno očistil. Duchovní na synodu čelil obviněním, že měl několik manželek a dětí a právě s R., ženou jednoho z farářů, měl vést milenecký vztah sedm let. 12. dubna Kryštof dobrovolně rezignoval na své funkce, jak uvedl "z důvodu zachování pokoje a míru v Církvi" s tím, že připravuje právní kroky k očištění svého jména. V současnosti žije v monastýru v západočeském Těšově.

K pravoslavné církvi se v České republice při předloňském sčítání lidu přihlásilo 20 533 věřících. Sama církev uvádí, že se k ní hlásí zhruba 100 000 Čechů a Slováků a mezi pravoslavné podle ní patří zhruba 180 000 cizinců, kteří v obou zemích žijí nebo pracují.

Odkaz na původní videorozhovor

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)