Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes začínají svatojánské slavnosti Navalis

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 15. května 2013 6:46
Dnes začínají svatojánské slavnosti Navalis

Plakát ke svatojánským slavnostem
Autor: Navalis.cz

Praha - Slavnostní mší svatou ve svatovítské katedrále od 18.00 hodin začínají 15. května 2013 v Praze svatojánské slavnosti "Navalis". Procesí na Karlův most bude zakončeno bohoslužbou v kostele sv. Františka z Assisi. Barokní vodní koncert na hladině řeky začíná ve 21.00 hodin.

Slavnostní mše svatá a Svatojánské procesí - Návštěvníky Svatojánských slavností Navalis čeká ve středu 15. května slavnostní mše svatá, kterou bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od 18.00 hodin celebrovat pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Poté se účastníci za zpěvu litanií ke sv Janu Nepomuckému odeberou Svatojánským procesím na Karlův most. Modlitbě u sochy sv. Jana Nepomuckého bude předsedat generální vikář pražské arcidiecéze Mons. Michael Slavík. Číst se budou úryvky ze stížnosti arcibiskupa Jana z Jenštejna papeži Bonifácovi IX. Pouť bude ukončena bohoslužbou v kostele sv. Františka z Assisi.

Regata dračích lodí o „Pohár sv. Jana Nepomuckého“ – Stejně jako v loňském roce se při příchodu procesí na Karlův most uskuteční regata dračích lodí, kterou odstartuje kardinál Dominik Duka. Regata se pojede mezi Mánesovým a Karlovým mostem do míst, kam byl před staletími Nepomucký svržen.

Otužilci jako pět zářících hvězd – Během slavností se na Vltavě tradičně vynoří také pět hvězd, které se podle legendy na řece objevily ve chvíli, kdy se světcovo tělo dotklo hladiny. Pět světel symbolizuje pět písmen latinského výrazu „tacui“, v překladu „mlčel jsem“. S pochodněmi zpod Karlova mostu poplave pětice členů České otužilecké unie.

Barokní vodní koncert – Po liturgickém programu bude následovat barokní koncert přímo na hladině řeky. Letos bude uvedena rekonstrukce Svatojánských vodních skladeb od Šimona Brixiho a jeho syna Františka Xavera Brixiho a Gunthera Jacoba. Skladby nastudoval soubor Capella Regia Praha pod vedením Roberta Huga. Letos poprvé nabízíme možnost užít si koncert z těsné blízkosti vodní hladiny a zakoupit si vstupenky na ponton umístěný přímo vedle plovoucího podia. Široká veřejnost pak může koncert sledovat z Alšova nábřeží, náplavky u Cihelné ulice nebo z Karlova či Mánesova mostu. Vstup na všechny části Navalis je zdarma.

Historie Navalis - V Praze se první hudební vystoupení na lodích konalo 5. května 1627 u příležitosti přenesení ostatků sv. Norberta do Strahovského kláštera. V následujících desetiletích se vodní hudby konaly pouze při výjimečných událostech, o jejich pravidelné konání se zasloužili až Křižovníci s červeným srdcem, kteří je poprvé uspořádali 15. května 1715.

Svatojánské slavnosti Navalis se letos dočkají již 5. ročníku. Datum konání tradičně připadá na středu 15. května. Záštitu akci udělila předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, arcibiskup pražský a primas český, kardinál Domink Duka, primátor hl. m. Prahy MUDr. Bohuslav Svoboda a starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Oslavy budou na jiných místech probíhat také v dalších dnech. V neděli 12. května od 19.00 hodin bude v kostele sv. Martina v Bamberku generální vikář pražské arcidiecéze Mons. Michael Slavík sloužit mši svatou u příležitosti bamberských oslav sv. Jana Nepomuckého.

Ve čtvrtek 16. května, v den svátku hlavního patrona naší země, bude Mons. Slavík sloužit poutní mši svatou od 18.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Od 20.00 hodin začínají chorální nešpory v augustiniánském kostele sv. Tomáše na Malé Straně a následuje průvod na Karlův most k soše sv. Jana Nepomuckého.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)