Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vladyka Kryštof je ochoten podstoupit rodičovské testy DNA, objevila se další obvinění

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 16. května 2013 23:21
Vladyka Kryštof je ochoten podstoupit rodičovské testy DNA, objevila se další obvinění

Vladyka Kryštof, občanským jménem Radim Pulec
Autor: Facebook.com

Olomouc - Posvatný synod pravoslavné církve, který zasedal v úterý v Olomouci, vyslechl další svědectví proti bývalému metropolitovi Kryštofovi a zamítl mu možnost kandidovat na křeslo pražského arcibiskupa. Kryštof obvinění nadále odmítá a je ochoten podstoupit rodičovské testy DNA, magazínu Christnet to uvedl zakladatel petice za jeho návrat Vojtěch Merunka.

Nejvyšší zástupce pravoslavné církve se na začátku dubna dostal do vážného podezření, že porušil mnišský slib tím, že měl poměr s několika ženami. TV Nova odvysílala reportáž podle, které měl mít několik milenek a s nimi potomky.

Na základě výpovědi svědků na úterním synodu vydali pravoslavní biskupové prohlášení ve kterém konstatují, že: "rezignace metropolity Kryštofa byla na místě." Biskupové dále uvádí, že výpovědi je vedou k jednoznačnému přesvědčení: "že důvody, jež vedly k jeho rezignaci, stále trvají." Synod se také usnesl, že emeritní metropolita Kryštof není kanonicky způsobilý, aby se ucházel o biskupský úřad v kterékoli eparchii Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

Vyřeší spor testy DNA?

"O těch obviněních se mluví neustále, ale jména dětí nikdo nezná, proto není možné udělat test DNA. Přitom mi Vladyka potvrdil, že je ochotný tyto testy rodičovství podstoupit. K tomu je ale nutné mít rodné listy těch dětí a souhlas matek," uvedl Merunka s tím, že ochota testy podstoupit byla jedním z motivů proč petici za jeho návrat na konci dubna založil.

Že by celý spor mohly vyřešit právě testy DNA naznačil i tiskový tajemník olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie Roman Juriga ve vyjádření pro Denik.cz. "To byl pouze můj názor a názor několika lidí z církve, se kterými jsem o věci mluvil. Pokud ale vím, toto se v současnosti žádnou ze stran neřeší. Nebyl jsem ani informován, zda vladyka Kryštof podniká nějaké kroky v tomto směru," doplnil Juriga pro Christnet.cz s tím, že nepředpokládá, že by například synod k nečemu takovému vyzval.

Nový pražský arcibiskup bude vybrán v Praze tuto sobotu ze dvou kandidátů, archimandrity Marka Krupici, nebo duchovního Moskevského patriarchátu v Německu Michaela Dandára. Po jeho zvolení bude vedení církve jednat o svolání místního sněmu, z něhož vzejde nový metropolita pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Řízením pravoslavné církve je dočasně pověřen olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)