Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Česka přijede patriarcha Bartoloměj, nejvyšší autorita pravoslavných

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 18. května 2013 17:48
Do Česka přijede patriarcha Bartoloměj, nejvyšší autorita pravoslavných

Patriarcha Bartoloměj
Autor: Wikipedia.org / Ohrid Archbishopric / Creative Commons

Praha - Do České republiky přijede ve středu konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, považovaný za nejvyšší autoritu pravoslavné církve. Důvodem jeho čtyřdenní návštěvy jsou oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Příští sobotu povede bohoslužbu v Mikulčicích, řekl dnes ČTK tajemník pražské arcidiecéze Pavel Milko.

Pravoslavná církev v Česku dnes na svém sněmu měla zvolit budoucího pražského arcibiskupa, žádný z kandidátů ale podle Milka nedostal potřebnou většinu a to ani přesto, že delegáti odhlasovali navíc ještě čtvrté volební kolo. Kdy bude nová volba, není jasné. Situaci bude řešit sbor biskupů. Na funkci pražského arcibiskupa rezignoval bývalý metropolita Kryštof kvůli tvrzením, že porušil mnišský slib. Podezření ale odmítal a již dříve uvedl, že připravuje právní kroky k očištění jména.

Pražským arcibiskupem se chtěli stát Michail Dandár, který slouží v jurisdikci ruské pravoslavné církve v Německu, Marek Krupica, který je mimo jiné duchovním správcem v Litoměřicích a přednáší pravoslavnou teologii. Nový pražský arcibiskup bude mít šanci stát se metropolitou českých zemí a Slovenska. Bude vybrán mezi arcibiskupem pražským a českých zemí a Rastislavem, arcibiskupem prešovským a Slovenska. 

Metropolita Kryštof na své funkce rezignoval poté, co televize Nova odvysílala reportáž o jeho údajných milenkách, s nimiž má prý děti. Sám Kryštof dříve uvedl, že má dvě dcery Kateřinu a Zuzanu, ale to bylo podle něj ještě předtím, než složil slib mnišství. Obvinění nadále odmítá a jak informoval náš magazín Christnet.cz je ochoten podstoupit rodičovské testy DNA. Domnívá se také, že obvinění souvisí s církevními restitucemi.

Řízením pravoslavné církve byl dočasně pověřen olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon. K pravoslavné církvi se v ČR přihlásilo 20.500 věřících. Sama církev uvádí, že má zhruba 100.000 českých a slovenských věřících a že mezi pravoslavné patří též 180.000 cizinců, kteří v obou zemích žijí.

Pravoslavná církev patří mezi církevní společenství, kterých se týká majetkové narovnání státu s církvemi. Dostane finanční kompenzaci 1,14 miliardy korun. K pravoslavné církvi se po světě hlásí nejvíc křesťanů po církvi římskokatolické - až 300 milionů. Pravoslaví vyznávají lidé z Řecka, Ruska a dalších slovanských zemí. Bartoloměj letos v březnu v tureckém deníku Hürriyet připustil možnost opětovného sjednocení s katolíky. Obě církve se rozdělily při velkém schizmatu v roce 1054.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)