Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se setkal s Angelou Merkelovou, hovořili o ekonomické krizi

Ze světa / vlu / ČTK / 18. května 2013 18:58
Papež se setkal s Angelou Merkelovou, hovořili o ekonomické krizi

Papež František
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes přijal ve Vatikánu k soukromé audienci německou kancléřku Angelu Merkelovou. Pontifik, který ostře kritizuje "kult peněz", debatoval s kancléřkou 45 minut v knihovně Apoštolského paláce podle dostupných informací zejména o tom, že ekonomika by měla sloužit lidem, což se v posledních letech mnohdy nedělo.

Podle agentury AP se křesťanští demokraté (CDU/CSU) Angely Merkelové musí spoléhat ve své zemi hlavně na podporu protestantských a katolických voličů, a proto se schůzka s papežem může velmi hodit při kampani před zářijovými volbami.

František: Je potřeba provést ekonomické reformy, které se budou řídit etickými zákony

Nový pontifik se tento týden vůbec poprvé vyjádřil ke světové finanční krizi a varoval před "kultem peněz, který tyranizuje chudé po celém světě a nijak jim nepomáhá."

"Je potřeba provést ekonomické reformy, které se budou řídit etickými zákony, ze kterých vzejde pomoc všem," uvedl František s tím, že peníze musí sloužit a ne vládnout. Nebývale ostrá slova pronesl ve čtvrtek při setkání s několika zahraničními velvyslanci ve Vatikánu.

Na dotaz, zda s papežem mluvila právě o jeho nejnovější kritice, kancléřka uvedla, že jejich tématem byla hlavně regulace finančních trhů. "Regulace finančních trhů je naším hlavním problémem, na který se musíme zaměřit," prohlásila Merkelová před novináři. Dodala, že ekonomika by měla sloužit lidem. V posledních několika letech ale tomu tak všude nebylo. Vlády v Itálii, Španělsku, Irsku, Portugalsku či v Řecku se soustředily hlavně na úspory a na snižování dluhu. V důsledku toho ale přišlo mnoho lidí o práci a zkrachovalo i množství firem, často rodinných.

Vatikán v oficiálním prohlášení uvedl, že František mluvil s německou političkou o tématech "jejich společného zájmu, o sociopolitické, ekonomické a náboženské situaci v Evropě a ve světě". "Hovořili i o ochraně lidských práv, o pronásledování, kterému musí křesťané čelit, o náboženských svobodách a mezinárodní spolupráci při udržování míru ve světě," dodal papežský úřad.

Kancléřka pozvala nového pontifika do Německa. Není ale jasné, kdy by tam mohl papež zavítat, i vzhledem k tomu, že letos má naplánovanou pouze jednu zahraniční cestu - do Brazílie. Merkelová přivezla Františkovi, který kdysi v Německu krátce pobýval, hned několik dárků, mimo jiné kolekci 107 CD s klasickou hudbou pod taktovkou Wilhelma Furtwänglera a několik knih poezie Friedricha Hölderlina, kterého má papež údajně v oblibě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)