Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jednání synodu evangelíků bude dominovat rozhovor o přechodu církve k samofinancování

Domácí zpravodajství / kir / ČCE/redakce / 28. května 2013 10:47
Jednání synodu evangelíků bude dominovat rozhovor o přechodu církve k samofinancování

Evangelický kostel "U Jákobova žebříků" v Praze Kobylisích
Autor: Jan Kirschner

Praha - Ve dnech 30. května až 2. června bude v Praze probíhat zasedání synodu, nejvyššího orgánu Českobratrské církve evangelické. Jednání synodu se uskuteční v prostorách Emauzského kláštera (Vyšehradská 49, Praha 2 – Nové Město).

3. zasedání 33. synodu bude zahájeno ve čtvrtek 30. května od 18:30 hodin bohoslužbami v kostele vinohradského sboru ČCE v Praze 2 (Korunní ul. č. 60), při nichž bude kázat člen předsednictva synodu Michal Kitta. Společné bohoslužby synod rovněž ukončí v neděli 2. června ve sboru ČCE v Praze 8 Kobylisích (U Jákobova žebříku, U Školské zahrady 1264/1) od 9:30 hodin. Kázat bude generální sekretář Korejeské Presbyterní Církve Hong Jung Lee.

„Synod bude jednat o základním směřování rozhovoru o přechodu církve k samofinancování. V současné době proběhla analýza stavu a možností ČCE. Synod rozhodne o dalším rozhovoru v církvi, jakým způsobem finanční prostředky užívat. Nelze očekávat, že to bude rozhodnutí, do čeho konkrétně investovat. Je nutné stanovit přibližně proporce použití. S ohledem na skutečnost, že stát začne postupně snižovat dosavadní platby na platy kazatelů, ke kterým se zavázal v roce 1949 při zabavení církevního majetku, bude se pravděpodobně jednat o vyváženou kombinaci financování platů kazatelů, provozu církve, vybraných služeb společnosti (sociální služby a školství) ale nepochybně také investic, které by zajistily svým výnosem alespoň z malé části financování některých činností ČCE,“ přibližuje hlavní téma synodu člen synodní rady Českobratrské církve evangelické Pavel Stolař.

Jednání synodu

Na programu pátečního jednání synodu jsou organizační, právní a správní témata, týkající se života církve: rozprava ke zprávám předloženým synodu a rozhodnutí o předložených zprávách, volba faráře mládeže, obligatorní úkoly, podporovaná a misijní místa, změny Církevního zřízení a řádů a plnění dalších usnesení synodu. V pátek odpoledne pozdraví synod arcibiskup pražský, metropolita a primas český a předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka OP.

Hlavním tématem sobotního jednání bude rozhovor církve o hospodářské soběstačnosti sborů a samofinancování církve. V rámci tématu zazní slovo členů synodní rady a strategické komise, vyjádření komisí a rozprava. Na programu je také téma kompenzace sborům ČCE a Diakonii ČCE za nevydaný majetek. Na odpoledne jsou zařazeny body týkající se budoucnosti budovy Evangelické teologické fakulty v Černé ulici v Praze a projekt v Malešicích, kde se uvažuje o demolici stávající Milíčovy kaple a investičním využití pozemku. O zachování objektu naopak usiluje občanské sdružení Kaple Rektorská (viz zpráva ČTK z ledna letošního roku).

Pokud synod neurčí jinak, jsou jednání synodu, kromě jednání v komisích, přístupná veřejnosti. Kompletní program synodu je k dispozici ZDE.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)