Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vládní restituční zákon bude u ÚS hájit Mlsna

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 28. května 2013 16:18
Vládní restituční zákon bude u ÚS hájit Mlsna

Budova Ústavního soudu v Brně
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Vláda bude ve středu při jednání Ústavního soudu (ÚS) jednoznačně hájit schválenou podobu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. ČTK to dnes řekl ministr bez portfeje a předseda vládní legislativní rady Petr Mlsna. Právě on bude vládu v Brně zastupovat a je podle svých slov připraven obšírně právně argumentovat, proč vláda návrh zákona o církevních restitucích do legislativního procesu předložila.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jehož úřad poskytl Mlsnovi expertní podporu, si jako politik vůbec nedovede představit, že by ÚS zákon zrušil. ČR je podle něj poslední z postkomunistických zemí, která dosud nedokázala vyrovnat své vztahy s církvemi. "I země jako Albánie to dokázaly. Je to neskutečná mezinárodní ostuda. A pevně doufám, že ta ostuda bude definitivně ukončena stanoviskem Ústavního soudu," řekl Kalousek.

Připomněl, že právě ÚS mnohokrát nabádal Parlament, aby nějaké politické rozhodnutí o vyrovnání s církvemi přijal. "Těžko si dovedu představit, že bude rozhodovat v rozporu se svými dřívějšími stanovisky," míní politik TOP 09. Pokud by se tak stalo, ztratil by prý veškeré právní jistoty.

Plénum soudu ve středu k jednání o církevních restitucích zasedne poprvé veřejně. Vyslechne argumenty a názory tří skupin odpůrců zákona. Po veřejném jednání soud často ještě týž den vyhlašuje nález. Vzhledem ke složitosti problematiky je tentokrát pravděpodobnější to, že soud vyhlášení odročí na později, aby mohl dokončit nález a zapracovat do něj shrnutí veřejného jednání. Mlsna si dnes v rozhovoru pro ČTK netroufal odhadnout, jak rychle bude soud postupovat.

Po poslední novele zákona ÚS svolává veřejné jednání pouze z vlastní vůle, třeba když chce od účastníků řízení zjistit další podrobnosti a klást jim dotazy.

Mlsna uvedl, že v Brně vysvětlí postoj vlády k návrhům, který už kabinet Ústavnímu soudu poslal jako vedlejší účastník řízení na konci března. "Zopakuji právní argumenty, které vyplývají ze stávající judikatury Ústavního soudu a uvedu pár informací k tomu, proč je konstrukce zákona zvolena tak, jak je," řekl Mlsna ČTK.

Ministr připustil, že soud se od své starší judikatury teoreticky odchýlit může. "Vláda byla od počátku, kdy předkládala tento návrh zákona do Parlamentu, přesvědčena o tom, že tento návrh je v souladu s ústavním pořádkem," poznamenal ministr.

Za sociální demokracii, která se proti restitucím stavěla velmi hlasitě, pojede do Brna její místopředseda Lubomír Zaorálek. "Já věřím, že Ústavní soud zváží všechny argumenty, které jsme v poměrně podrobné stížnosti, kterou jsme poslali, uvedli," řekl na dnešní tiskové konferenci s tím, že výsledek předjímat nechce. Jako vedlejší účastník řízení prý zatím neví, do jaké míry dostane prostor vystoupit. Pokud o to bude mít soud zájem, má prý připravenu reakci na stanovisko vlády k restitucím.

Žádné nové argumenty ČSSD nechystá. Zaorálek zopakoval, že mu řešení nepřipadá fér vůči restituentům z 90. let minulého století. "Ukazuje se, že tato náhrada nebo toto vyrovnání církevního majetku je daleko luxusnější a jde za hranice těch náhrad, které dostaly tehdy ty fyzické osoby," uvedl. Podle Zaorálka, který také vyjádřil obavu z následných soudních sporů, navíc není jasné, jaký bude celkový rozsah vydávaného majetku.

Církve mají podle zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.

Soud postupně dostal tři návrhy na zrušení zákona. První podala z iniciativy Věcí veřejných skupina senátorů, druhý poslanci ČSSD a třetí zákonodárci KSČM s podporou části sociálních demokratů. Druhý a třetí návrh soud odmítl, bude se věcně zabývat tím prvním. Sociální demokraté a komunisté ale mají statut vedlejších účastníků řízení, a tak soud může přihlížet i k jejich argumentům.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)