Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

PŘEHLED: Řešení církevních restitucí ve středoevropských zemích

Ze světa / ctk / ČTK / 4. června 2013 13:58

Praha - Přehled restitucí církevního majetku ve vybraných zemích střední Evropy (země řazeny abecedně):

Maďarsko

V roce 1991 se stát zákonem zavázal vrátit církvím budovy nezbytné pro pastorační, charitativní, sociální či vzdělávací činnost. Šlo řádově o tisíce objektů zejména katolické a reformované církve. V květnu 1997 uzavřelo Maďarsko s Vatikánem dohodu o finanční kompenzaci za církevní majetek, který nebylo možné restituovat v naturální podobě. Peníze poskytnuté formou ročních splátek mají sloužit pro zlepšování náboženského života.

V červnu 1997 byla podepsána maďarsko-vatikánská dohoda o financování vzdělávací, sociální a charitativní činnosti katolické církve. Podle ní mají mít církve při provozování těchto aktivit stejné podmínky jako státní instituce. Náboženské aktivity má církev financovat nezávisle na státu, a to díky restitucím části majetku a daňovým asignacím.

Německo

V bývalé Německé demokratické republice byly církve odděleny od státu a tamní komunistický režim jim i přes svou protináboženskou politiku a represe majetek plošně nezabral. Za oběť mu padlo pouze několik katolických dětských domovů a dalších zařízení, která nechal zavřít, a odňal církvím některé pozemky v rámci městského plánování. Ještě za vlády komunistů však dostaly většinu budov nazpět a v případě pozemků došlo většinou k výměně za náhradní. Hromadné vracení majetku nebo finanční vypořádávání s církvemi Němci po roce 1989 neřešili.

Polsko

Na základě zákona z roku 1989 vznikly při ministerstvu vnitra takzvané majetkové komise, které mají řešit navracení majetku zabaveného církvím. Původně jich bylo pět: pro katolickou církev, pro evangelickou církev augsburského vyznání, pro pravoslavnou církev, pro židovské obce a pro ostatní náboženské společnosti. Nyní existují čtyři z nich, ta, která odpovídala za restituci majetku katolické církve, byla letos v zimě rozpuštěna. V komisích zasedají představitelé státní správy a zástupci jednotlivých církví. Proti rozhodnutí komise neexistuje možnost odvolání.

Nejvíce kontroverzí vzbuzuje činnost majetkové komise pro katolickou církev. Komise jí předala pozemky o výměře nad 65,5 tisíce hektaru a 143,5 milionu zlotých (803,5 milionu korun). Celková hodnota vráceného majetku se odhaduje na pět miliard zlotých (asi 29,2 miliardy korun). Restituci majetku katolické církve provázely skandály: nikdo nekontroloval odhady cen pozemků, které vypracovali znalci na objednávku církve. Byly prý nižší, než odpovídalo skutečnosti. Několik lidí už bylo v souvislosti s možnými nekalostmi při navracení církevního majetku obviněno.

Slovensko

Církve a náboženské společnosti na Slovensku dostaly možnost požádat o vrácení majetku, o který je připravil komunistický režim a režim válečného Slovenského státu, nejdříve v 90. letech a později také v letech 2005 a 2006. Hodnota pozemků, budov, zemědělské půdy ani lesů, které se jim v restituci vrátily, však není známa. Stát rovněž údajně nemá informace ani o celkovém majetku církví na Slovensku.

Podle dřívějších vyjádření představitelů římskokatolické církve, k níž se hlásí většina Slováků, se jim prý v restituci vrátila zpět třetina majetku. Uzavření restitucí přitom v minulosti někteří představitelé církve i politici označili za případnou podmínku odluky církve od státu. To znamená, že by z rozpočtu už nedostávaly miliony eur ročně. Ve smlouvě, kterou uzavřelo Slovensko s Vatikánem, se však stát zavázal církve dále finančně podporovat. Změnu modelu financování by chtěla prosadit současná vláda, její nová podoba zatím není známa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)