Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nadšenci si příchod Cyrila a Metoděje připomenou cyklojízdou na Balkán

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 6. června 2013 15:16
Nadšenci si příchod Cyrila a Metoděje připomenou cyklojízdou na Balkán

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - Devět nadšenců si připomene 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu cyklojízdou v jejich stopách. Již 26. července vyjedou z Oslnovic u Znojma do Istanbulu (Konstantinopole), odkud zamíří do Soluně a pak zpět na Moravu na Velehrad. Expedice by tam měla dorazit 24. srpna, sdělili dnes ČTK pořadatelé. 

Výchozím bodem bude oslnovická kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Cesta napříč Evropou bude 3000 kilometrů dlouhá a protne 12 zemí. Expedice pod názvem Cesta k písmu uctí věrozvěsty jako duchovní patrony Moravy i Evropy.

Zájemci budou moci putování expedice sledovat nejen na její internetové stránce, ale přiblíží ji také dokumentární film, který při ní vznikne pod vedením Pavla Maška, studenta Audiovizuální tvorby Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.    Oslava příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu, kteří vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk, vyvrcholí v červenci setkáním věřících na Velehradě. Předcházela mu v uplynulých dnech pouť do Mikulčic na Hodonínsku, kde je známé velkomoravské hradiště Valy.

Výročí je spojeno s četnými společenskými akcemi. Na Moravě jsou jejím duchovním patronům odhalovány nové památníky. Přes 600 radnic vyvěsí 5. července historickou vlajku Moravy, aby si tak připomněly nejen věrozvěsty, ale i její tradice a historii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)