Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruská duma přijala zákon o hanobení víry

Ze světa / juml / ČTK / 11. června 2013 18:46
Ruská duma přijala zákon o hanobení víry

Pussy Riot
Autor: Wikipedia.org / Igor Mukhin / Creative Commons

Moskva - Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, dnes ve třetím a závěrečném čtení schválila návrh zákona o hanobení víry, podle kterého pachateli hrozí až tři roky odnětí svobody. Předloha je zřejmě reakcí na skandální loňské vystoupení dívčí punkové kapely Pussy Riot v pravoslavném chrámu, kde prý protestovaly proti výzvám ruské pravoslavné církve hlasovat pro Vladimira Putina v prezidentských volbách.

Protože hanobení víry bylo až dosud jen přestupkem, trestaným nejvýše pokutou v řádu stovek rublů, dvě punkerky byly odsouzeny za výtržnost na dva roky za mřížemi, třetí vyvázla s podmínkou.

 Pro přijetí zákona hlasovalo 308 ze 450 členů dumy, jen dva poslanci byli proti. Předpokládá se, že stejně hladce návrh schválí i ruští senátoři a pak podepíše prezident Putin.

Za "veřejné akce, vyjadřující zjevnou neúctu ke společnosti a uskutečňované s cílem urážky náboženského cítění věřících", může také hrozit pokuta ve výši až 300.000 rublů (asi 180.000 korun). Odsouzenec může také přijít o dvouletý výdělek či odpykat si 240 hodin veřejných prací.

Během sporů o Pussy Riot liberální tisk připomínal, že paragrafy na ochranu víry zmizely z ruského práva spolu s carským režimem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)