Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zveřejňování restitučních žádostí vláda asi nepodpoří

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. června 2013 18:49
Zveřejňování restitučních žádostí vláda asi nepodpoří

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Požadavek sociální demokracie, aby byly zveřejňovány všechny žádosti církví o vydání majetku v rámci restitucí, vláda zřejmě odmítne. Vyplývá to z návrhu stanoviska kabinetu na vládním webu. O předloze ale nakonec rozhodne Sněmovna, v níž se ČSSD spoléhá nejen na podporu dalších opozičních stran, ale také koaličního uskupení LIDEM.

Jeho předsedkyně a vicepremiérka Karolína Peake už také na rozdíl od vládních kolegů z ostatních stran normu podpořila s tím, že "směřuje ke zvýšení transparentnosti majetkového vyrovnání s církvemi".

Návrh vládního stanoviska se nicméně opírá o námitky, že zveřejňování nebylo povinné ani při předchozích restitučních zákonech a že na vydávání státního majetku bude dohlížet Nejvyšší kontrolní úřad. "Samotné doručení výzvy na vydání majetku povinné osobě ještě neznamená, že výzva je oprávněná a že majetek bude skutečně vydán," připomíná se také ve stanovisku. Podle něj je požadavek na veřejnou kontrolu celého procesu pouze proklamativní a neřeší všechny důsledky.

Novela by měla podle ČSSD veřejnosti poskytnout aktuální informace o všech žádostech o navrácení movitého i nemovitého majetku. Na základě nich by pak občané prý mohli zkontrolovat, zda je žádost oprávněná a případně zabránit vydání majetku, na který se církevní restituce nevztahují.

Církve mají podle současného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)