Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egyptská křesťanka odsouzena za rouhačství

Ze světa / juml / ČTK / 11. června 2013 18:52

Káhira - Egyptský soud dnes odsoudil za rouhačství učitelku z komunity koptských křesťanů. Neuložil jí ale trest vězení, nýbrž jen pokutu. Za údajnou urážku islámu musí Dimjana Núrová zaplatit 100.000 egyptských liber (zhruba 276.000 korun), informovala agentura AP.

Núrová nebyla v soudní síni přítomna. Před budovou protestovali proti verdiktu rozhořčení islamisté, podle nichž je vynesený trest neúměrně nízký.

Obvinění proti Núrové vznesli rodiče tří jejích žáků. Desetiletí školáci ze čtvrté třídy základní školy v Luxoru si prý doma stěžovali, že učitelka dějepisu mluvila ve třídě o islámu s odporem.

Případy obvinění z rouhačství nebyly v Egyptě neznámé ani za režimu svrženého autokratického prezidenta Husního Mubaraka, v posledních měsících ale aktivisté organizací bránících lidská práva zaznamenávají jejich výrazný nárůst. Tento trend je obecně vnímán jako odraz rostoucí síly a sebedůvěry islamistů, zejména ultrakonzervativních salafistů.

Nezákonnost rouhání byla zakotvena v ústavě prosazené islamisty loni v prosinci a od té doby byli z tohoto trestného činu obviněni spisovatelé, aktivisté různých organizací či slavný televizní komik. Nejoblíbenějším terčem islamistických prokurátorů se ale zdají být křesťané.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)