Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František přiznal korupci ve Vatikánu

Ze světa / juml / ČTK / 12. června 2013 9:03
František přiznal korupci ve Vatikánu

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Casa Rosada / Wikimedia Commons

Vatikán - Papež František přiznal, že ve vedení Vatikánu existuje "korupční proud" a také "lobby homosexuálů". Řekl to minulý týden při soukromém setkání se zástupci latinskoamerické a karibské církevní konfederace (CLAR). Jeho výroky jako první zveřejnila chilská katolická webová stránka Reflection and Liberation.

V úterý se na ní objevil výtah rozhovoru, který měl František 6. června ve Vatikánu se zástupci CLAR. Tato organizace sídlící v Kolumbii obsah výtahu potvrdila, avšak lituje, že byl zveřejněn. Papež se kromě jiného bavil o poměrech v kurii, tedy v jakémsi řídícím administrativním orgánu Vatikánu.

 "V kurii jsou zbožní lidé, opravdu zbožní. Je tam ale také proud korupce, a to je pravda. Mluví se o lobby homosexuálů, a také to je pravda, i ta tam je. Musíme zvážit, co s tím můžeme dělat," cituje přepis Františka.

 Konverzace byla vedena španělsky. Po zveřejnění na webové stránce byla přeložena do dalších jazyků a objevila se na dalších katolických webech. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi k tomu řekl, že rozhovor, z něhož je citováno, byl soukromý, takže jeho obsah nehodlá komentovat.

Podobné výroky o poměrech ve Vatikánu se objevily před letošní rezignací Františkova předchůdce papeže Benedikta XVI. Italské sdělovací prostředky tehdy psaly o mocné vatikánské "lobby homosexuálů", kvůli níž je pontifik vystaven vydírání.

Benedikt rezignoval 28. února a předal svému nástupci vysoce tajnou zprávu o skandálu kolem vynášení tajných informací z Vatikánu, o takzvané aféře Vatileaks. Kvůli ní se do sdělovacích prostředků loni dostaly informace o tristních poměrech v kurii, o korupci, špatném řízení a vnitřním mocenském boji. Za krádež papežových osobních dokumentů byl loni odsouzen Benediktův majordomus Paolo Gabriele, avšak Benedikt mu udělil milost.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)