Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řádová sestra strávila v klášteře 86 let

Ze světa / juml / ČTK / 12. června 2013 17:12

Madrid - Ve Španělsku zemřela řádová sestra, která strávila v klášteře vůbec nejdelší dobu na světě - celkově 86 let, informovala agentura AP. Jak uvedla představená kláštera, sestra María, sestra Teresita zemřela v noci na dnešek. Bylo jí 105 let.    

Sestra Teresita, vlastním jménem Valeria, strávila za zdmi kláštera Buenafuente del Sistal, asi sto kilometrů severovýchodně od Madridu, většinu svého života. Vstoupila tam ve svých devatenácti letech 16. dubna 1927, shodnou okolností zrovna v den, kdy se narodil emeritní papež Benedikt XVI.

V rozhovorech popsala, že stejně jako mnoho jiných dívek v té době neměla v úmyslu stát se jeptiškou, do kláštera ale vstoupila na nátlak rodiny. Vůbec poprvé pak na delší dobu zdi budovy opustila až v roce 2011, kdy se v Madridu setkala právě s Benediktem XVI., který zde navštívil Světové dny mládeže. Jen na pár hodin pak opustila klášter i během španělské občanské války (1936-39), když se v jeho okolí střílelo.    

Sestra Teresita se stala známou poté, co před dvěma lety vyšla kniha "Co dělá dívka jako ty na místě, jako je toto?". Její autor Jesús García v díle popisoval život deseti řádových sester za zdmi kláštera.
    

"Kdo by mohl strávit 84 let v klášteře a nebýt přitom šťastný? Samozřejmě, že jsem šťastná," svěřila se Teresita v knize. Vyprávěla, že její otec, zemědělský dělník, vybízel ji i její sestru, aby oblékly kněžské šaty, snad proto, aby unikly bídě. "Když můj otec viděl, jaký život vedeme na venkově, a myslel si přitom, že jeptišky nemusejí pracovat, zeptal se mě a mé sestry, jestli se nechceme stát řádovými sestrami.... A já jsem chtěla otci udělat radost...," dodala v knize Teresita.    

Připustila, že když vstupovala do kláštera, měla jen mlhavou představu o životě, který ji čekal. Ale během let strávených za jeho zdmi se naučila najít v tom štěstí.

Fotografii sestry Teresity najdete zde

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)