Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Městské divadlo v Brně sehraje příběh Cyrila a Metoděje open air

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. června 2013 17:44
Městské divadlo v Brně sehraje příběh Cyrila a Metoděje open air

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky z roku 1885
Autor: Wikipedia.org

Brno - Velkomoravskou misi Cyrila a Metoděje zpracovalo v nové inscenaci Městské divadlo v Brně. Zájemci ji zhlédnou pod širým nebem, v historických kulisách Biskupského dvora v centru Brna. Premiéra bude v sobotu. Je to další připomínka 1150. výročí příchodu věrozvěstů. V Brně už péčí Moravského zemského muzea vznikla velká cyrilometodějská výstava, biskupství zase vztyčilo soluňským bratřím nové sousoší.

Autoři hry Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán se soustředí hlavně na příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, jejich práci na novém písmu a zavedení staroslověnštiny jako bohoslužebného jazyka, stejně jako následnou obhajobu slovanské liturgie.

K historické látce přidali divadelníci dvě další linie. Jednu z nich představuje smyšlený milostný příběh válečníka Vojslava, adepta mnišství Svojmíra a venkovské dívky Vesny. Na jejich osudech a postojích k příchodu soluňských bratří autoři demonstrují konkrétní význam a dopad cyrilometodějské mise, stejně jako svár idealistického úsilí věrozvěstů s politickým pragmatismem.

"Možná nejtěžší bylo dostat do příběhu ženský prvek," řekl dnes novinářům režisér Stanislav Slovák. Kromě Vesny zastupuje ženský svět ještě matka soluňských bratří v podání Pavly Vitázkové. Roli Cyrila dostal Viktor Skála, Metoděje hraje Ladislav Kolář. Velkomoravské panovníky Rastislava a Svatopluka ztělesní Zdeněk Junák a Jakub Uličník. Byzantského císaře si zahraje Josef Jurásek, papeže Miloslav Čížek.

Většinu postav tvoří osobnosti, které skutečně žily. "O některých z nich však máme v pramenech třeba jen jedinou zmínku nebo větu," uvedl archeolog Luděk Galuška, odborný poradce divadelníků. Tvůrci tak podle něj měli značnou svobodu, jak příběh dotvořit. Další svébytnou linii tvoří baletní složka inscenace. Tanečním jazykem vypovídá o písmu, které bylo jedním z přínosů byzantské mise.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)