Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Československá církev stáhla soudní spor o zámek v Přerově nad Labem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 19. června 2013 11:51
Československá církev stáhla soudní spor o zámek v Přerově nad Labem

Zámek v Přerově nad Labem
Autor: Wikipedia.org / zp / Wikimedia Commons

Přerov nad Labem (Nymbursko) - Církev československá husitská stáhla žalobu, kterou se domáhala vydání zámku v Přerově nad Labem od nynějšího vlastníka Českého rozhlasu (ČRo). Rozhlas nyní připravuje prodej nemovitosti. ČTK to řekl mluvčí ČRo Jakub Čížek.

Spor církve s ČRo trval od loňského ledna a brzdil prodej zámku. Církev tehdy v souvislosti s církevními restitucemi podala k okresnímu soudu žalobu, kterou se dožadovala vydání a vyklizení nemovitosti. "Pokud jde o vlastnictví, objekt patří Českému rozhlasu. Žaloba byla náboženskou obcí vzata zpět, tím pádem není žádného sporu," řekl ČTK Čížek.

Soud přiznal Českému rozhlasu náhradu nákladů řízení. Proti tomuto rozhodnutí se církev odvolala. "Soud tedy bude muset ještě rozhodnout v této části," dodal Čížek.

ČRo nyní připravuje koncept, jak bude pokračovat v procesu prodeje. O nemovitost má stále zájem soukromý investor Martin Švehla, redaktor České televize před rokem 1989. Švehla před sporem nabízel za zámek kolem 20 milionů korun. "Je to už rok, takže se asi bude muset udělat nový znalecký posudek," řekl dnes ČTK Švehla. Už dříve ČTK řekl, že chce nevyužívaný zámek otevřít veřejnosti. Památku prý nekupuje on, ale jeho manželka, kterou při jednáních zastupuje.

Dalším potenciálním zájemcem je Středočeský kraj. Podle hejtmanova náměstka pro kulturu Zdeňka Štefka (KSČM) je zámek v plánu investic na příští rok, ale není jisté, jestli kraj nebude mít jiné priority. Město Přerov nad Labem by před soukromým vlastníkem dalo přednost kraji.

Zámek, který v Přerově sousedí se skanzenem lidové architektury, byl vybudován koncem 14. století na místě gotické vodní tvrze a sloužil jako správní sídlo břevnovského kláštera. V 60. letech 16. století byl přestavěn do renesanční podoby. Uvnitř zámku jsou zachovány gotické a renesanční prvky a renesanční krby. Kolem objektu je vyzděný příkop a patrné jsou části původních renesančních valů s nárožními baštami. Na severní straně vede přes příkop klenutý kamenný most.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)