Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Hradci začíná proces blahořečení Josefa Toufara, postulátorem byl jmenován Petráček

Domácí zpravodajství / vlu / Bihk.cz / 1. srpna 2013 17:06
V Hradci začíná proces blahořečení Josefa Toufara, postulátorem byl jmenován Petráček

P. Josef Toufar na přebalu knihy Jako bychom dnes zemřít měli.
Autor: Nová tiskárna Pelhřimov / archiv Miloše Doležala

Hradec Králové - V královehradecké diecézi pomalu začíná proces blahořečení umučeného kněze Josefa Toufara. Pražská arcidiecéze, na jejímž území Toufar zemřel, oficiálně předala kauzu do Hradce. Postulátorem kauzy jmenoval biskup Jan Vokál docenta Tomáše Petráčka, hradeckého univerzitního kaplana a vedoucího katedry kulturních a náboženských studií Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Úkolem postulátora je především shromáždit všechny potřebné podklady pro blahořečení. Ty se po završení procesu v diecézi posílají do Říma.

S procesem blahořečení jednomyslně souhlasili všichni čeští biskupové, kardinál Dominik Duka případ na konci července oficiálně předal královéhradecké diecézi, kde P. Toufar působil. Jinak by proces musel začít v Praze, kde Toufar v roce 1950 po převozu do nemocnice zemřel.

P. Josef Toufar byl brutálně utýrán v komunistickém žaláři, kam ho unesla tajná policie po takzvaném číhošťském zázraku, kdy se v Toufarově kostele při nedělní Mši svaté záhadně rozhýbal kříž na oltáři. V době, kdy se režim pokoušel oslabit vliv církve ve společnosti, chtěli jeho představitelé této události využít k zahájení politických procesů s duchovními. Ve snaze získat od P. Toufara nepravdivé doznání, že zázrak na popoud Vatikánu zinscenoval, ho vyšetřovatelé ubili k smrti a neposkytli mu nutnou pomoc při doprovodných zdravotních potížích.

Tomáš Petráček se narodil v roce 1972, absolvoval gymnázium v Hořicích, vystudoval historii, etnologii a hospodářské a sociální dějiny na pražské filosofické fakultě, pokračoval na pražské teologické fakultě a na teologické fakultě ve Fribourgu.

Kněžské svěcení přijal v září roku 2005. V roce 2008 získal doktorát z teologie v Olomouci, absolvoval také několik zahraničních stáží ve Francii či Německu. Od roku 2007 je kaplanem Akademické duchovní služby v Hradci Králové a vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Vyučuje také na pražské teologické fakultě.

Je autorem mnoha knih a publikací. Jeho kniha Bible a moderní kritika získala na začátku letošního roku třetí místo v anketě Kniha roku Katolického týdeníku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)