Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tématem KSČM v předčasných volbách bude majetkové vyrovnání, chtějí referendum

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 21. srpna 2013 22:06
Tématem KSČM v předčasných volbách bude majetkové vyrovnání, chtějí referendum

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - Předseda komunistů Vojtěch Filip v dnešním rozhovoru pro zpravodajský server iDnes.cz uvedl, že hlavním tématem kampaně do předčasných voleb bude změna ekonomického směřování Česka a také revize zákona o majetkové vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi, který má vyrovnat některé křivdy způsobené komunistickým režimem. KSČM chce usilovat o referendum.

Podle Filipa i po verdiktu Ústavního soudu zůstala mezi občany "pachuť" a většině občanů se zákon zdá  nespravedlivý, proto chtějí usilovat nejprve o odhlasování zákona o obecném referendu, k jehož přijetí je potřeba ústavní většina poslanců a poté s využítím takového zákona plebiscit na téma majetkového vyrovnání vyhlásit.

"Říkám na rovinu. Dostal jsem mnoho dopisů, jestli s tím budeme něco dělat jako politická strana a my v tomto případě a ve čtvrtek by to měl schválit náš ústřední výbor, budeme požadovat, aby bylo vypsáno referendum, jak naložit s tím zákonem," řekl předseda komunistů. Jak přesně by byla otázka v referendu formulována ale neuvádí.

O změnu zákona na základě kterého je postupně majetek navracen chce usilovat i ČSSD, ta by chtěla změnit výši finanční kompenzace i o rozsah vydávaného majetku, raději by ale napřela síly na zásadní úpravu samotného zákona, než vyhlášení referenda. 

KSČM dlouhodobě téma využívá k získání většího poštu voličských hlasů, například v březnu tohoto roku rozdávala leták se sloganem "Ano investicím do člověka, ne obohacování prelátů!" ve kterém zákon označila za dar církvím a zpochybnila jejich nárok na vlastnictví majetku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)