Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polská katolická církev: Kompenzace obětem obtěžování mají platit pachatelé

Ze světa / MiH / ČTK / 5. října 2013 18:42
Polská katolická církev: Kompenzace obětem obtěžování mají platit pachatelé

Katedrální bazilika sv. Stanislava a sv. Václava na Wawelském pahorku v Krakově
Autor: Wikipedia.org / Michalws / Creative Commons

Varšava - Polská katolická církev neodškodní oběti sexuálního obtěžování duchovními. Uvedl to včera podle agentury AP mluvčí církve Józef Kloch. Případnou finanční kompenzaci by podle něj měli platit pachatelé těchto činů. Kloch svým vyjádřením reagoval na požadavek 25letého muže, který po církvi za způsobenou újmu požaduje 200.000 zlotých (1,2 milionu Kč). 

"Církev nebude platit odškodnění obětem pedofilních kněží. To by měl učinit pachatel tohoto trestného činu," prohlásil Kloch. V Polsku bylo dosud odsouzeno za sexuální obtěžování dětí a mladistvých asi 27 kněžích. Kvůli stejnému trestnému činu nyní vyšetřují dva polské duchovní i policisté v Dominikánské republice. 

Stejný názor jako Józef Kloch zastává i tajemník polského episkopátu Wojciech Polak. Veškerá právní zodpovědnost za trestné činy i za případně soudem nařízené finanční odškodnění by podle něj měla ležet na pachateli, nikoli na církvi. Obětem sexuálního násilí se nicméně Polak omluvil. "Obětem bylo těžce ublíženo. Je to velmi bolestivá situace a my stojíme na jejich straně, protože jejich důvěra byla narušena. Omluvit se, to je to nejmenší, co můžeme udělat," řekl Polak. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)