Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zloději ukradli kopuli kaple na slavkovském bojišti na Brněnsku

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. října 2013 10:42

Tvarožná (Brněnsko) - Zloději ukradli kopuli kaple Panny Marie Sněžné z vrchu Santon, který stojí u Tvarožné na Brněnsku na slavkovském bojišti. Jde o dřevěnou konstrukci o průměru asi dvou metrů, kterou pokrýval měděný plech. Škoda je 150.000 korun, řekl dnes ČTK mluvčí policie Bohumil Malášek. Ke krádeži potřebovali zloději těžkou techniku.

"Jde o další z případů, který ukazuje, že zloději kovů se nezastaví před ničím. Po pachatelích této neobvyklé krádeže pátráme," uvedl mluvčí. Zlodějům hrozí až tři roky vězení.

Kaple Panny Marie Sněžné je sice malá, ale významná církevní stavba. V roce 1805 ji francouzští vojáci při bitvě u Slavkova rozebrali, aby materiál použili na stavbu opevnění. Legenda vypráví, že hodili do ohně i dřevěnou sochu Panny Marie, která kapli zdobila. Socha ale neshořela.

V roce 1832 byla kaple obnovena a socha do ní vrácena. Rozpadla se až ve 20. století při záchranných restaurátorských pracích. Nyní je nahrazena přesnou keramickou kopií.

"Nejde jen o ukradený měděný plech, ale i škodu, která vznikla zmizením dřevěné konstrukce kopule. Je nám to líto, protože se o dobrý stav kaple dlouhodobě staráme," řekl dnes ČTK historik, zastupitel a kronikář Tvarožné František Kopecký.

Z vandalů má vedení obce obavy. U kaple bylo kdysi jako připomínka bitvy u Slavkova vystaveno dělo z boje. Tak dlouho jej ničili vandalové, až jej nechalo vedení Tvarožné přestěhovat z odlehlého vrchu kopce Santon přímo na náves, kde je pod dohledem veřejnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)