Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vyšla nová ilustrovaná Bible připomínající výročí příchodu věrozvěstů

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 6. listopadu 2013 13:34
Vyšla nová ilustrovaná Bible připomínající výročí příchodu věrozvěstů

Bible (ilustrační foto)
Autor: Wikipedia.org / Amandajm / Creative Commons

Praha - Nové vydání Bible s více než stovkou ilustrací současných českých a slovenských výtvarníků vychází u příležitosti letošního cyrilometodějského výročí. Jedenáct autorů ukazuje různé umělecké pohledy a přístupy a osobité uchopení biblických témat. Rozměrnou publikaci, která vychází v české a slovenské verzi, vydává Euromedia Group. 

Cyrilometodějské vydání Bible obsahuje úplné znění Starého a Nového zákona podle českého překladu Jeruzalémské bible z roku 2009 od Františka a Dagmar Halasových. Jeruzalémská bible vznikla překladem z původních jazyků do francouzštiny a jde o jeden z nejuznávanějších moderních překladů Bible. 

"Biblické překlady do národních jazyků se staly kolébkou a zdrojem literárního jazyka evropských národů. Málokterý národ má tak velkou řadu biblických překladů a velkých edic Bible, jak je tomu v našem případě. Není snad ani náhodou, že cyrilometodějské výročí můžeme spojovat se čtyřstým výročím kralické Bible, která je prvním překladem Bible z originálních biblických jazyků hebrejštiny a řečtiny," píše v doslovu kardinál Dominik Duka. 

Současné vydání Bible iniciovalo Arcibiskupství pražské v rámci roku cyrilometodějských oslav. Současně přišlo s námětem propojit české a slovenské umělce. Pro české vydání poskytlo seznam výtvarných umělců, kterým navrhlo, aby se ilustrování Bible ujali. Textově Bible vznikala ve spolupráci s Karmelitánským nakladatelstvím. 

Obě nakladatelství vybrala 110 nejdůležitějších biblických témat, z nich vytvořila 11 celků, každý obsahoval deset témat vybraných tak, aby byly v knize rozmístěny různorodě. Pak se těchto 11 celků na základě losování přidělilo ke zpracování 11 vybraným ilustrátorům, popisuje vznik obrazového doprovodu Denisa Novotná ze společnosti Euromedia Group. Českými autory jsou Daniel Balabán, Jan Jemelka, Jan Knap, Miroslav František Koupil, Jaroslav Šerých a Josef Žáček. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)