Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na národní pouť do Izraele odletělo již přes tisíc českých katolíků

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 7. listopadu 2013 14:08
Na národní pouť do Izraele odletělo již přes tisíc českých katolíků

Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě
Autor: Wikipedia.org / Berthold Werner / Creative Commons

Praha/Tel Aviv - Více než tisíc českých katolíků z celé republiky už odletělo do Izraele, kde v pátek začíná národní pouť. Doprovází je i většina českých a moravských biskupů v čele s pražským arcibiskupem, kardinálem Dominikem Dukou. Národní čtyřdenní pouť se do Izraele pořádá po 73 letech, jde o největší pouť českých věřících do Svaté země v historii. V neděli pouť vyvrcholí v Jeruzalémě, řada poutníků ale v Izraeli zůstane i příští týden, řekl ČTK v telefonickém rozhovoru Pavel Dokládal, pověřený koordinátor národní pouti Českou biskupskou konferencí. 

Největší čtyřsetčlenná skupina do Izraele odletěla dnes. "Nikdy národní pouť do Izraele nebyla tohoto rozsahu," řekl Dokládal. Poutníci budou po biblických místech cestovat v menších skupinách s několika cestovními kancelářemi. Třikrát se sejdou ke společné bohoslužbě na místech spjatých s Kristovým veřejným působením. Účast jednotlivých farností organizuje poutní výbor z České biskupské konference.  "Letošní rok papež vyhlásil Rokem víry pro celou církev a Česká biskupská konference zároveň prožívala cyrilometodějské jubileum, které je 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje," vysvětlil Dokládal důvod pouti, která završí obě výročí. 

První společná bohoslužba se uskuteční v pátek v poledne na Hoře Blahoslavenství v Galileji nedaleko Nazareta. Pouť zahájí úvodním slovem kardinál Duka. Liturgii bude celebrovat olomoucký arcibiskup Jan Graubner a kázat bude ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. V sobotu bude Duka sloužit liturgii v doprovodu biskupů v Betlémě, v místě Kristova narození. 

Pouť vyvrcholí v neděli 10. listopadu v Jeruzalémě. Hlavním celebrantem a kazatelem bude kardinál Duka. Pouť závěrečným slovem na konec uzavře arcibiskup Graubner. "Další poutníci budou pokračovat, navštíví další významná místa a budou se zdržovat týden až deset dnů v Izraeli a palestinských autonomních oblastech. Někteří začali pouť už tuto neděli," dodal Dokládal. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)