Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Gotické kostelíky pod hradem Lipnice se znovu otevřely návštěvníkům

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 9. listopadu 2013 16:16
Gotické kostelíky pod hradem Lipnice se znovu otevřely návštěvníkům

Kostel sv. Martina v Dolním Městě
Autor: Wikipedia.org / Matěj Baťha / Creative Commons

Dolní Město (Havlíčkobrodsko) - Gotické kostelíky pod hradem Lipnice se dnes před svátkem sv. Martina opět otevřely návštěvníkům. V kostele sv. Martina v Dolním Městě se lidé zúčastnili bohoslužby a pak divadelního představení v tamním hostinci. Zájemci si mohli prohlédnout i další gotické kostely pod Lipnicí - sv. Jiří v Řečici a sv. Markéty v Loukově. ČTK to řekl zástupce sdružení Přátelé podlipnických kostelů a lipnický kastelán Marek Hanzlík. 

"Kostely budou otevřeny i příští sobotu, lidé se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek doplněných koncerty duchovní hudby. Výtěžek veřejné sbírky bude věnován na další opravy kostelů," řekl Hanzlík. Podlipnické kostely se pro návštěvníky otevírají třikrát do roka při svátcích jejich patronů. Opravy momentálně podle Hanzlíka stojí, protože na ně není dost peněz. "Stav kostelů, který byl donedávna havarijní, se ale zlepšil. Opravily se střechy, zamezilo se zatékání, omítky jsou stabilizované," řekl kastelán. Další práce budou podle něj záležet na množství peněz, které se podaří sehnat. Budou se týkat restaurování, interiérových omítek, dokončení fasád, případně vnitřního vybavení. 

Díky podobným akcím se podle Hanzlíka kostelíky dostávají stále více do povědomí lidí. "Každým rokem přijímáme několik objednávek na prohlídku těchto kostelů, zejména z řad odborné veřejnosti, ale i od dalších zájemců, třeba cestovních kanceláří, které dělají tematické zájezdy za památkami," uvedl kastelán. 

O záchranu kostelů se sdružení Přátelé podlipnických kostelů snaží od roku 2001. Za tu dobu se podařilo získat od státu, obcí, sponzorů a z veřejných sbírek na opravy kolem 15 milionů korun. Na obnovu ještě čeká podstatná část vzácných fresek v kostelích. Ty pocházejí ze 14. století a zobrazují výjevy z Bible a ze života svatých. Dotace se podle Hanzlíka momentálně nedají sehnat a ve veřejné sbírce přibývají peníze pomalu. O údržbu a menší zednické práce v kostelích se stará sdružení spolu s obcemi a a tamější farností.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)