Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Příští rok bude v Praze velká výstava o benediktinech. Návštěvnící uvidí i vzácný Vyšehradský kodex

Kultura / vlu / ČTK / 11. listopadu 2013 13:23
Příští rok bude v Praze velká výstava o benediktinech. Návštěvnící uvidí i vzácný Vyšehradský kodex

Svatý Benedikt z Nursie – freska Fra Angelica v chrámu sv. Marka, Florencie
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Příští rok se v Praze otevře výstava o benediktinském řádu a jeho kultuře, představí život středověkého kláštera a řadu architektonických a uměleckých památek. Výstava Otevři zahradu rajskou, Benediktini v srdci Evropy 800-1300 nabídne také vzácný Vyšehradský kodex. Na jednom z nejvýznamnějších výstavních projektů roku spolupracuje Národní galerie spolu s Národní knihovnou, Národním muzeem a řadou dalších institucí a odborníků včetně zahraničních.

Expozice bude instalována ve Valdštejnské jízdárně a Galerii Klementinum od listopadu příštího roku do března 2015. Výstava ukáže vliv benediktinů v pokřesťanšťování střední Evropy a představí významné osobnosti tohoto řádu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout více než 250 exponátů od sochařských památek, knižní malby až po zlatnická a umělecká díla nejstaršího mnišského řádu západního křesťanství. Památky budou zapůjčeny ze šesti středoevropských zemí a Švýcarska.

"Naše společnost nemá představu o tom, jak vypadal středověký klášter, jak fungoval," uvedl dnes na tiskové konferenci Petr Sommer z Centra medievistických studií při filozofickém ústavu Akademie věd, který na výstavě také spolupracuje. Výstava proto bude koncipována jako prohlídka benediktinského kláštera včetně chrámu s mnišským chórem, kryptou, ale i soukromými a technickými částmi kláštera.

Vůbec poprvé v moderní historii tak Národní knihovna zpřístupní veřejnosti iluminovaný románský rukopis Vyšehradský kodex. Vystaveny budou také artefakty z nejstaršího českého kláštera u svatého Jiří na Pražském hradě nebo ostatkový kříž uherské královny Adelheidy či vyšívané románské ornáty zapůjčené z kláštera svatého Pavla v rakouském Lavanttalu. V Lapidáriu Národního muzea budou k vidění šperky, kovové výrobky, náhrobní kameny, sochařské práce, ale i architektonická plastika.

Řád svatého Benedikta se řídí Řeholí svatého Benedikta z Nursie z počátku šestého století. Benedikt nesdílel názor na osamocenost mnichů a poustevníků, která nepřináší křesťanské komunitě užitek. Mottem řádu je Ora et labora - Modli se a pracuj.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)