Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Obec Tvarožná na slavkovském bojišti obnoví kapli, kterou poničili zloději kovů

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 11. listopadu 2013 15:32
Obec Tvarožná na slavkovském bojišti obnoví kapli, kterou poničili zloději kovů

Ilustrační foto: kaple Panny Marie Sněžné na slavkovském bojišti
Autor: Wikipedia.org / Svoboda.m / Creative Commons

Tvarožná (Brněnsko) - Obec Tvarožná na Brněnsku obnoví do příští letní turistické sezony kapli Panny Marie Sněžné, z níž zloději kovů v uplynulých dnech ukradli kopuli pobitou měděným plechem. Kaple stojí na vrchu Santon na slavkovském bojišti. Její obnova přijde na 200.000 korun. Obec shání na záměr peníze, řekl dnes ČTK její starosta Petr Buchta. 

"Vyhlásíme sbírku na projekt. Kraj nám již přislíbil 10.000 korun a pořadatelé napoleonských akcí 5000 korun. Doufáme, že nám i další instituce nabídnou finanční pomoc," uvedl. Tvarožná hospodaří s ročním rozpočtem 13 milionů korun, přičemž deset milionů dává na provozní výdaje. Protože splácí úvěr za kanalizaci, příliš peněz na nové investice nemá. 

Kaple Panny Marie Sněžné je ojedinělou církevní památkou. Teprve nedávno byla obnovena její kopule. Měď na ní ale přilákala zloděje, který kov demontovali s pomocí těžké techniky. Pátrá po nich policie. Dnes dělníci tuto část stavby provizorně zastřešili dřevěným jehlanem pobitým zinkovým plechem. "S památkáři budeme jednat o tom, aby kopule již nebyla z mědi, ale třeba ze zinku, který bychom přetřeli barvou. Nyní si musíme počkat na jejich rozhodnutí," doplnil starosta. 

Kapli v roce 1805 francouzští vojáci při bitvě u Slavkova rozebrali, aby materiál použili na stavbu opevnění. Legenda vypráví, že hodili do ohně i dřevěnou sochu Panny Marie, která ji zdobila. Socha překvapivě neshořela. V roce 1832 byla kaple obnovena. Socha v ní pak byla opětovně vystavena. Rozpadla se ve 20. století při restaurátorských pracích. Nyní je nahrazena přesnou keramickou kopií. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)