Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka v Den boje za svobodu a demokracii udělí Svatovojtěšskou medaili

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 12. listopadu 2013 16:11
Kardinál Duka v Den boje za svobodu a demokracii udělí Svatovojtěšskou medaili

Ilustrační foto - Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Pohled z Petřína
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha se 17. listopadu od 18.00 hod. koná ekumenická modlitba za oběti totalitních režimů. Během večera bude odhalena plastika sochaře Jana Koblasy nazvaná Vzkříšení. Naděžda Kavalírová převezme zlatou Svatovojtěšskou medaili a zazní rekviem Jeana Gillese.

Na modlitbu navazuje koncert, při němž zazní „Messe des Morts“ (Requiem) Jeana Gillese (1668–1705). Během slavnostního večera, na který jsou pozváni rektoři českých univerzit a děkani jejich fakult, bude paní Naděžda Kavalírová oceněna zlatou Svatovojtěšskou medailí Arcibiskupství pražského. Třetím vrcholem slavnosti bude instalace nového uměleckého díla do katedrály sv. Víta. Bude jím plastika sochaře Jana Koblasy s názvem Vzkříšení.

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP udělí paní Naděždě Kavalírové zlatou Svatovojtěšskou medaili Arcibiskupství pražského za aktivní odpor proti totalitnímu režimu a zásluhy o demokracii v naší zemi. Naděžda Kavalírová byla v březnu 1948 jako politicky nespolehlivá vyloučena ze všech vysokých škol v Československu. V roce 1956 byla zatčena a odsouzena ve vykonstruovaném procesu za údajnou vlastizradu a špionáž. Po podmínečném propuštění v roce 1959 pracovala jako pomocná dělnice a jako úřednice národního výboru a ministerstva práce a sociálních věcí. Po revoluci se Naděžda Kavalírová ujala vedení Konfederace politických vězňů. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)