Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústavní právník Kysela: Církve by musely se změnou restitučního zákona souhlasit

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 13. listopadu 2013 16:51
Ústavní právník Kysela: Církve by musely se změnou restitučního zákona souhlasit

Ústavní právník Jan Kysela
Autor: ČT / Jaroslav Matyáš

Praha - Ústavní právník Jan Kysela včera v Českém rozhlasu uvedl, že stát by finanční vyrovnání v rámci tzv. církevních restitucí mohl snížit jen v případě, pokud by s tím církve souhlasily.

„Pakliže by s tím církve nesouhlasily, tak ty smlouvy jsou koncipovány v zásadě jako nevypověditelné, s tím ten zákon toho mnoho nenadělá,“ uvedl Kysela pro Radiožurnál.

Dále zdůraznil, že i kdyby se stát pokoušel finanční náhrady snížit, tak věc velmi pravděpodobně skončí u soudů, a to jak tuzemských, tak potenciálně i u evropského štrasburského soudu. V tomto případě se podle něj totiž jedná o majetková práva, která jsou chráněna štrasburským systémem.

Docent Kysela je renomovaný ústavní právník, který mj. působí jako tajemník Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky.

Na otázku Radiožurnálu, zda církevní restituce skončí u soudu, odpověděl včera  i tajemník ČBK Tomáš Holub. Na dotaz, zda připouští i tuto možnost, uvedl:

„My věříme, že bude zodpovědnost jak vůči státu, tak vůči vývoji a budou se hledat řešení, která nejsou soudního typu. To znamená, že si budeme vysvětlovat, jaké je postavení církví v české společnosti, a že prostředky, které církev získá v restitucích, jsou nezbytně nutné, aby vůbec byla schopná naplnit to, co od ní společnost očekává.“

Sociální demokracie trvá na tom, že finanční složka tzv. církevních restitucí se musí změnit. Hnutí ANO ústy místopředsedkyně Jourové respektuje současný právní stav. „Zákon nezpochybňujeme a nechceme revidovat, ostatně je "posvěcen" i Ústavním soudem. Spoléháme však na nestrannou a profesionální rozhodovací činnost soudů ve sporných případech,” uvedla pro Christnet.cz. Nicméně Andrej Babiš tento týden zpochybnil inflační doložku k finanční náhradám.

Komunisté pak chtějí o církevních restitucích vypsat referendum.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)