Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

O revizi majetkového vyrovnání budou jednat zástupci církví v původním složení

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 15. listopadu 2013 12:44
O revizi majetkového vyrovnání budou jednat zástupci církví v původním složení

Mons. Tomáš Holub
Autor: ČBK

Praha - Zástupci církví by se s ČSSD mohli sejít ve stejném složení, v němž původně vyjednávali o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. ČTK to dnes řekl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Socialisté už podle něj katolickou církev o schůzku požádali, termín ale ještě není stanoven. Se zástupci církví chtějí jednat o revizi církevních restitucí. Holub však zopakoval, že církve nemohou z původní dohody se státem ustoupit, protože by pak nemohly naplnit očekávanou službu ve společnosti. 

"V tuto chvíli se pan kardinál Dominik Duka kloní k tomu, že by bylo vhodné, aby to byla schůzka, která bude ve stejném složení, jak se o dohodě původně vyjednávalo. To znamená, aby tam byli představitelé Ekumenické rady církví a Federace židovských náboženských obcí," řekl Holub. Pokud by se schůzka uskutečnila v nejužším složení, se socialisty by se sešel předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml, předseda České biskupské konference kardinál Duka a předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek. Podle Holuba jde o rovnocenné skupiny zástupců církví a náboženských obcí, jež společně postupují i s ohledem na zákon, který se na ně vztahuje. 

Holub uvedl, že církve chtějí ČSSD vysvětlit, jakým způsobem se došlo k údajům, které sloužily jako podklad pro zákon o majetkovém vyrovnání. "Ze včerejšího vyjádření pana Zaorálka máme dojem, že sociální demokracie tyto věci buď v minulosti nestudovala, nebo na to neměla nějaký čas. Věříme, že pokud toto bude možné, tak bude jasné, že to, co dnes je již součástí zákona, je kompromis, který je na hraně toho, aby církve byly schopny splnit službu společnosti," zdůraznil Holub. Jestliže má podle něj být naplněna úloha církví ve společnosti, tak to nebude možné bez finančních prostředků. Proto se Holub domnívá, že církve nemohou ustoupit z dohodnutých finančních náhrad. Stát dospěl s církvemi k dohodě po více než dvou desetiletích, kdy padl komunistický režim. 

Zákon o majetkovém vyrovnání počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle něj nevydávají, mají církve během 30 let získat finanční náhradu 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň se bude během 17 let snižovat až na nulu příspěvek na podporu jejich činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)