Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Za únosem francouzského kněze v Kamerunu stojí islamistická sekta Boko Haram

Ze světa / MiH / ČTK / 15. listopadu 2013 16:56
Za únosem francouzského kněze v Kamerunu stojí islamistická sekta Boko Haram

Francouzští vojáci letí zasahovat na Mali
Autor: Wikipedia.org / Nathanael Callon / Creative Commons

Yaoundé - K únosu francouzského kněze na severu Kamerunu v noci ze středy na čtvrtek se přihlásila nigerijská islamistická sekta Boko Haram. Zdroj z radikální skupiny agentuře AFP potvrdil, že kněz Georges Vandenbeusch je v jejím zajetí. 

Teroristická skupina Boko Haram operuje převážně v sousední Nigérii. "Mohu vám potvrdit, že francouzský kněz je v rukou mudžahedínů" Boko Haram, kteří operaci provedli ve spolupráci s islamistickou skupinou Ansaru, řekl zdroj. Skupina Ansaru je odnoží organizace Boko Haram a v minulosti se přihlásila k několika únosům cizinců. V únoru vzali v Kamerunu členové Boko Haram do zajetí sedm Francouzů, kteří se na svobodu dostali v dubnu. Únos byl zřejmě reakcí na francouzskou účast v bojích proti islámským radikálům v Mali. 

Vandenbeusch působil ve farnosti v oblasti Koza, několik desítek kilometrů od nigerijské hranice. Tuto část Kamerunu francouzské úřady považují za vysoce rizikovou z hlediska únosu. Skupina Boko Haram chce svrhnout nigerijskou vládu a zavést stát řízený islámským právem. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)