Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Filipínci se modlili v rozbořených kostelech ve městě Tacloban

Ze světa / vlu / ČTK / 17. listopadu 2013 7:45

Manila - Filipínci, kteří přežili řádění ničivého tajfunu Haiyan, zaplnili dnes polorozbořené kostely v nejvíce zasaženém městě Tacloban. Nedělní mše se zúčastnily tisíce lidí, ve svých modlitbách děkovali Bohu za to, že přežili, popsala agentura Reuters. Tajfun podle posledních údajů zabil nejméně 3681 lidí a čtyři miliony obyvatel se ocitly bez střechy nad hlavou. Do země proudí humanitární pomoc z celého světa.

V první řadě v kostele Santo Nino seděla i pětapadesátiletá Rosario Capidosová. Se slzami v očích objímala svého devítiletého vnuka Cyricha. Když tajfun 8. listopadu udeřil, byla doma spolu s dalšími devíti členy rodiny. Voda začala rychle stoupat, jí se ale podařilo převézt svá tři vnoučata na desce z polystyrenu přes zaplavenou silnici do nedalekého čínského chrámu. Všichni přežili. "Proto pláču. Děkuji Bohu, že jsem dostala druhou šanci žít," uvedla Capidosová.

Kostely slouží zároveň jako přístřešky pro ty, kteří přežili. V Santo Nino nyní žije asi třicet rodin. Mmísto zároveň funguje i jako skladiště pro vodu a jídlo. Dnešní mši sloužil farář Amadero Alvero. V prvních hodinách po zkáze ale v kostele příliš nepobýval. Procházel totiž ulicemi Taclobanu se svěcenou vodou a modlil se za oběti neštěstí. "Navzdory tomu, co se stalo, stále věříme v Boha," citovala ho agentura AP. "Kostel může být zničený, ale naše víra je netknutá," dodal farář. 

Devět dní po katastrofě se konečně daří dostat do nejhůře postižených míst potřebné zásoby, léky i vodu. Supertajfun vyhnal z domova na čtyři miliony lidí a poničil půl milionu domů. Zasaženou oblast by měl dnes navštívil filipínský prezident Benigno Aquino, který byl kritizován za pomalou reakci na obrovskou humanitární krizi, které musí země čelit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)