Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Finanční dozorčí úřad pokračuje v očišťování vatikánské banky

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 18. listopadu 2013 12:13
Finanční dozorčí úřad pokračuje v očišťování vatikánské banky

Afred Xuereb, tajemník papeže Františka
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Vatikán - "Ve Vatikánu všeobecně vnímám dostatečnou politickou podporu", uvedl pro páteční vydání deníku Neue Zürcher Zeitung ředitel vatikánského Finančního dozorčího úřadu René Brülhart. Ten poskytl obsáhlý rozhovor hospodářské příloze švýcarského listu. Vysvětluje v něm, že opatření proti praní špinavých peněz jsou v případě Svatého stolce na velmi dobré cestě. Dokazuje to podstatně vyšší počet odhalených podezřelých finančních transakcí za letoší rok než pouhých šest případů vloni. Brülhart chce o předložit konkrétní čísla na konci tohoto roku.

Již nyní však Brülhart připouští, že kauza mons. Scarana je jen špičkou ledovce a nemusí být poslední. (Italský kněz a bývalý účetní Správy majetku apoštolského stolce se pokoušel o ilegální převoz 20 milionů euro, které italská obžaloba přisuzuje kamoristickému klanu D´Amico. Téměř 3 miliony euro na svém kontě pak obhajuje jako plod celoživotní práce a úspor.) Rozhodující je, že pro zpracování obdobných případů nyní existují příslušné nástroje a že římská kurie sleduje tento kurs, podotýká švýcarský právník.

René Brülhart nicméně popírá mediální zprávy, podle kterých IOR – tedy vatikánská banka – masově zavírá konta svých klientů. Brülhart upomíná, že Institut náboženských děl je skutečně malá finanční instituce s ročním obratem šesti až sedmi miliard euro. Existuje jasně definovaný proces, na jehož základě skutečně mohou být soukromé účty zmrazeny, avšak konečný počet těchto operací bude zřejmý až v příštích měsících, sděluje ředitel Finančního dozorčího úřadu. Jeho instituce pracuje také na celkové reorganizaci vatikánské banky. Zde je podstatné, aby o klientech bylo známo něco více než pouze jméno a číslo pasu. Italové přitom nejsou nijak vysoce rizikoví zákazníci, poznamenává Brülhart. Na otázku švýcarského listu, zda se tedy ve Vatikánu perou špinavé peníze, finanční odborník reaguje suše: „Děláme svou práci.“ 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)