Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Vokál zasvětí královéhradeckou diecézi Panně Marii, pozmění se i její znak

Domácí zpravodajství / MiH / Bihk.cz / 22. listopadu 2013 14:41
Biskup Vokál zasvětí královéhradeckou diecézi Panně Marii, pozmění se i její znak

Ilustrační foto: katedrála Svatého Ducha v Hradci Králové
Autor: Wikipedia.org / ŠJů / Creative Commons

Hradec Králové - Papež František v říjnu zasvětil svět Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. V Hradci Králové na to naváže velká slavnost, při níž biskup Jan Vokál zasvětí Panně Marii svou diecézi. Bohoslužbou, kterou bude sloužit 1. ledna 2014 od14.00 hod. v katedrále, zároveň zahájí jubilení rok 350. výročí založení hradeckého biskupství.

Prvním darem k výročí bude odhalení nového diecézního znaku, jehož autorem je nejvýznamnější žijící církevní heraldik, italský kardinál Andrea di Montezemolo, který navrhl například papežský erb Benedikta XVI. a znaky stovek kardinálů a biskupů. V novém znaku hradecké diecéze doplní tradiční symboliku svatodušní holubice právě mariánské "M". Při novoroční bohoslužbě bude v katedrále přítomna kopie sochy Panny Marie z Fatimy, jejíž originál připutoval do Říma v den, kdy papež František zasvětil svět Panně Marii.

Celý výroční rok budou provázet mimořádné pouti po celé diecézi, výstavy či koncerty. Začne už v době adventní, na kterou biskup v pastýřském listě připraví několik témat k rozjímání. Kromě vzpomínek na minulost bude hradecká dicéze v celém příštím roce prožívat také Rok povolání. Biskup se v něm chce zvlášť obracet na mladé. Při novoroční liturgii přijme několik hradeckých bohoslovců liturgické služby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)