Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Liberecké muzeum navrátilo církvi historicky cenné obrazy

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 22. listopadu 2013 14:51
Liberecké muzeum navrátilo církvi historicky cenné obrazy

Severočeské muzeum v Liberci
Autor: Wikipedia.org / Frettie / Creative Commons

Liberec - Římskokatolická církev se opět stala majitelem několika historických obrazů mimořádné umělecké hodnoty, které zachránilo Severočeské muzeum v Liberci za komunistického režimu. Nejcennější z nich je oltářní obraz z Rovenska pod Troskami, který namaloval slavný barokní malíř Václav Vavřinec Reiner. ČTK to dnes řekl ředitel muzea Jiří Křížek. 

"Na nás se nevztahují restituční nároky církví, ale máme ve sbírkách několik předmětů, u nichž nebylo vyjasněno vlastnictví. Zachránili je muzejní pracovníci z ruiny nějaké církevní sakrální stavby po roce 1948," uvedl Křížek. Podle něj chtějí tímto krokem odstranit pochybnosti, komu tyto historické obrazy patří. 

Jde o tři soubory, z nichž nejslavnější je rovenský oltářní obraz Oslavení sv. Jana Nepomuckého. Je pojištěný na částku 800.000 korun, podle Křížka je ale jeho skutečná hodnota výrazně vyšší. "Jeho kulturní a umělecká hodnota se jen těžko vyčísluje, na trhu s uměleckými předměty se takové obrazy neobjevují," konstatoval. Oltářní obraz je vystavený ve vestibulu muzea už od 80. let a ještě nějakou dobu tam zůstane. "Máme uzavřenou smlouvu s církví na dalších pět let," upřesnil ředitel muzea. 

Církvi také patří dva soubory tance smrti, což byl podle Křížka oblíbený motiv malířů od starověku až po baroko. "Návštěvníci teď mají mimořádnou příležitost si jeden z cyklů prohlédnout. Pochází z Kryštofova Údolí a vystavujeme ho veřejnosti poprvé," uvedl Křížek. Cyklus dřevěných deskových obrazů bude v kapli do konce prosince, pak si ho liberecká farnost odveze. "Po předání bude vystaven v muzeu betlémů v Kryštofově Údolí," uvedla mluvčí Biskupství litoměřického Jana Michálková 

Druhý z cyklů tance smrti pocházející z Liberce - Rochlice není v dobrém technickém stavu a muzeum s církví zatím jedná, kde bude soubor uchováván. "Farnost by ho chtěla ponechat v depozitáři Severočeského muzea," uvedla Michálková. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)