Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Institut v Žakovcích nemůže přijmout peníze za Bezákovu knihu, podle diecéze jsou nemorální

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 23. listopadu 2013 1:03
Institut v Žakovcích nemůže přijmout peníze za Bezákovu knihu, podle diecéze jsou nemorální

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Cukru.sk

Spišské Podhradie - Zisk z prodeje knihy rozhovorů mezi slovenskou novinářkou Marií Vrabcovou a arcibiskupem Róbertem Bezákem Vyznanie neskončí v charitativním Institutu Krista Velekněze v Žakovcích v slovenském okrese Kežmarok, jak autoři původně zamýšleli, Spišská diecéze totiž dar odmítla s tím, že je podle ní nemorální.

“Spišská diecéze velmi pěkně děkuje autorům knihy za jejich zájem o dílo dobročinné lásky v Žakovcích, avšak i v tomto případě platí morální princip: Účel nesvětí prostředky. Proto tyto peníze přijmout nemůžeme,“ uvedl v prohlášení mluvčí diecéze a ředitel biskupského úřadu Peter Majda.

Diecézi vadí údajná neúcta k disciplíně, ponižování osob a pýcha

Na dotaz magazínu Christnet.cz co konkrétně na dané knize považuje diecéze za nemorální, Majda odpověděl: “Některé osobnosti duchovního života jsou v knize ponižované na svojí důstojnosti a urážené. Svědčí o tom reakce lidí, které si knihu přečetli.”

“Arcibiskup Bezák zmiňuje věci ze soukromých rozhovorů a také komunikaci, která mohla probíhat pod papežským tajemstvím. Proto k tomu zmíněné osoby nemohou nic říct a nemohou se bránit. Je to nečestné konání vůči těmto osobám a neúcta vůči disciplíně církve,” doplnil další důvody odmítnutí daru.

Spišské diecézi vadí i některé konkrétní Bezákovi citáty z knihy, jsou prý buď projevem jeho pýchy, nebo uražené cti. Jako příklad Majda uvedl dva: „I v řeholi bych prý měl mít duchovního průvodce. Nevím, co by mi mohl říct po tom všem, co jsem prožil. / Takové poslušnosti nerozumím, protože nechápu její smysl.” Podle ředitele biskupského úřadu jsou prý tyto výroky v kontrastu se slovy papeže Františka, která pronesl při nedávné generální audienci, totiž že i on (papež) se zpovídá každé dva týdny, protože je hříšník.

Institut Krista Velekněze v Žakovcích už několik let pod vedením kněze Mariána Kuffy pomáhá nemocným, postiženým, bezdomovcům, sirotkům, svobodným matkám, ale třeba i starým lidem. Kuffa rozhodnutí diecéze komentovat nechtěl. "Mohu jen říci, že pan arcibiskup k nám byl velmi štědrý," řekl pro Aktuálne.sk.

Luxusní auto pro reprezentativní účely jsme také odmítli

Situace, kdy diecéze nějaký dar odmítla už dříve nastala: “V minulosti se už stalo, že bylo diecézi vícekrát nabídnuté luxusní auto pro reprezentativní účely. Po posouzení okolností to biskup odmítl. V jiném případě dostala diecéze nabídku od podnikatele, že nám postaví kostel výměnou za půdu. I tato nabídka byla odmítnuta,” uvedl Peter Majda pro Christnet.cz.

Odvolaný trnavský arcibiskup by i přesto rád zisk z knihy věnoval na dobročinné účely: "Jelikož jsem člověk církve, byl bych rád, kdyby finance použila na pomoc lidem v nouzi právě církev. Proto budu hledat způsob, jak je darovat některé z charitativních církevních institucí. Věřím, že se najde taková, která dar přijme a nebude přitom mít na zřeteli moji kauzu, ale dobro těch, kteří se na ně s důvěrou obrátí,” řekl Bezák zpravodajské agentuře SITA.

“Institut Krista Velekněze vznikl a byl vybudovaný i s podporou Spišské diecéze, jeho představený  je kněz Spišské diecéze. Diecéze je připravená i dnes v rámci svých možností finančně pomoct z podpůrného fondu každé slabší farnosti. Stejně, v rámci možností, může z vlastních zdrojů pomoci i tomuto institutu, když o to požádá,” odpověděl zástupce spišské diecéze na otázku jakou finanční částkou se diecéze podílí každoročně na provozu charitativního institutu v Žakovcích.

Kniha Vyznanie vyšla slovensky v nákladu 10 000 kusů a hned se vyprodala, vydavatelství připravuje její dotisk.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)