Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež a Putin se shodli na nutnosti mírového vyjednávání v Sýrii

Ze světa / vlu / ČTK / 26. listopadu 2013 8:30
Papež a Putin se shodli na nutnosti mírového vyjednávání v Sýrii

Papež František
Autor: Flickr.com / Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František a ruský prezident Vladimir Putin se dnes ve Vatikánu shodli na nutnosti řešení syrské občanské války mírovým vyjednáváním. Situace v Sýrii byla jedním z hlavním témat dnešní zhruba půlhodinové schůzky papeže a ruského prezidenta, o níž s odvoláním na prohlášení Vatikánu informovala agentura AFP.

Podle Františka a Putina je nejlepší takové řešení, které upřednostňuje vyjednávání, zahrnuje různé etnické a náboženské prvky a uznává jejich zásadní roli ve společnosti.

U příležitosti summitu zemí G20 začátkem září poslal papež František Putinovi dopis, v němž ho žádal, aby se zasadil o mezinárodní politické řešení syrské krize bez vnějšího zásahu. Tím hrozily hlavně USA. Moskva nakonec přišla s plánem likvidace syrského chemického arzenálu, na což Západ přistoupil.

František a Putin dnes spolu soukromě jednali podle agentury AP 35 minut v papežově knihovně. František obdaroval Putina keramickou mozaikou vatikánských zahrad a Putin předal papežovi obrázek ikony Panny Marie Vladimirské, která patří mezi významné artefakty ruské pravoslavné církve.

Poté, co si vyměnili dary, Putin se podle agentury AP Františka zeptal, zda se mu obraz líbí. František odpověděl, že ano. Putin se pak pokřižoval a obraz políbil. Totéž učinil i papež. František je znám svou zálibou v mariánských ikonách.

Poslední návštěva ruského prezidenta ve Vatikánu se uskutečnila v roce 2011. Dmitrij Medveděv, tehdejší ruská hlava státu, se setkal s tehdejším papežem Benediktem XVI.

Vladimir Putin se sešel s někdejším papežem Janem Pavlem II. v letech 2000 a 2003 a také s Benediktem XVI. v březnu 2007. 

Při návštěvě Medveděva ve Vatikánu v prosinci 2009 se obě strany dohodly na vytvoření standardních diplomatických vztahů na úrovni velvyslanců. Kontakty obnovily obě strany v roce 1990. 

Vztahy mezi oběma církvemi doznaly jistého oteplení v únoru 2009, kdy se do čela ruské pravoslavné církve dostal patriarcha Kirill. Od té doby se navzdory přání Vatikánu ale nepodařilo zorganizovat mezi nejvyššími představiteli obou církví vrcholnou schůzku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)