Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňský magistrát chce darovat na nové zvony pro katedrálu čtvrt milionu korun

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 28. listopadu 2013 15:22
Plzeňský magistrát chce darovat na nové zvony pro katedrálu čtvrt milionu korun

Ilustrační foto: biskup Tomáš Holub na tříkrálové koledě
Autor: facebookový profil Plzeňské charity

Plzeň - Dar 250.000 korun chce dát město Plzeň místní římskokatolické farnosti na pořízení nových zvonů pro katedrálu svatého Bartoloměje. Rozhodli o tom včera radní, jejich návrh musí potvrdit ještě zastupitelé, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. 

Dominanta Plzně, gotická katedrála svatého Bartoloměje o zvony v minulosti několikrát přišla a vždy znovu dostala nové. Nyní jsou na nejvyšší kostelní věži v Česku zvony dva - Prokop z roku 1835 a menší zvon Anna z roku 1994. Katedrále ale chybí klasická velká zvonohra. Loni proto ve městě začala sbírka, která si klade za cíl z darů jednotlivců, institucí i firem dát dohromady zhruba osm milionů korun na celkem čtyři nové zvony a na nutné úpravy ve věži. Na organizování sbírky se podílí kromě farnosti také síť plzeňských kaváren a podle aktuálních informací se zatím podařilo vybrat téměř 4,2 milionu korun. 

První dva nové zvony pro katedrálu pojmenované Jan Nepomucký a Marie už v létě odlil v nizozemské dílně zvonař Petr Manoušek, v příštím roce k nim přibudou ještě velké zvony Hroznata a Bartoloměj. Poprvé se souhra zvonů včetně zapojení současného Prokopa rozezní v lednu 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury. 

Nejmenší nově ulitý zvon Marie váží 1,2 tuny a jeho spodní průměr je 120 centimetrů, Jan Nepomucký váží 1,8 tuny a spodní průměr je 140 centimetrů. Oba jsou od začátku října vystavené na speciální dřevěné konstrukci na plzeňském náměstí. Hroznata bude vážit 2,8 tuny a největší Bartoloměj 5,5 tuny a při rozkývání bude potřebovat víc než čtyřmetrovou dráhu. 

První zvon rozezněl kostel sv. Bartoloměje v roce 1446. Od počátku 16. století se počet zvonů a jejich jména ustálily. Kompletní sada chybí už víc než 70 let. O zvony chrám přišel při požáru v roce 1835, kdy se v žáru roztavily, v letech 1917 a 1941 byly za války zabaveny a roztaveny na zbraně. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)