Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odvolaný arcibiskup Bezák se začátkem týdne přestěhoval do kláštera v Itálii

Ze světa / MiH / ČTK / 6. prosince 2013 17:34
Odvolaný arcibiskup Bezák se začátkem týdne přestěhoval do kláštera v Itálii

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Cukru.sk

Bratislava - Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák se začátkem tohoto týdne přestěhoval do Itálie, kde bude blíže neupřesněnou dobu působit v klášteře. Informovala o tom dnes slovenská média. Oblíbeného katolického duchovního loni odvolal z vysoké církevní funkce tehdejší papež Benedikt XVI. 

Bezák přišel o post arcibiskupa po vizitaci z Vatikánu. Církev mu údajně vyčítala homosexuální kněze v jeho okolí. Vadilo jí také, že často kritizoval poměry uvnitř církve i svého kontroverzního předchůdce v úřadu arcibiskupa Jána Sokola, jenž v minulosti čelil kritice za údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností nebo za některé finanční transakce. Vatikán ale prý také nelibě nesl, že Bezák často nosil civilní oblečení. 

Bezák dlouhodobě tvrdí, že přesné důvody svého nuceného odchodu z čela trnavské arcidiecéze nezná. Minulý měsíc uvedl v Bratislavě knihu, ve které upozornil na okolnosti svého odvolání. Žádné zásadní informace v ní ovšem neuvedl. Při představení knihy prohlásil, že jeho další působení v církvi je nejasné. 

V Itálii bude Bezák pobývat v kláštere redemptoristů v Bussolengu nedaleko Verony. "Kauzu arcibiskupa Bezáka jsem nechal za sebou a můj nový život už nepatří veřejnosti," řekl duchovní slovenskému listu Új Szó, který vychází v maďarštině. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)