Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČSSD a ANO navrhnou církvím příští týden několik variant změn majetkového vyrovnání

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 9. prosince 2013 15:32
ČSSD a ANO navrhnou církvím příští týden několik variant změn majetkového vyrovnání

Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD
Autor: Gajduskova.cz

Praha - Sociální demokraté a hnutí ANO přijdou na jednání se zástupci církví v příštím týdnu s několika variantami změn majetkového vyrovnání. Očekávají, že vlastní návrh představí i církve a náboženské společnosti. ČTK to dnes řekla místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Schůzka by se podle ní měla uskutečnit 17., nebo 19. prosince, o místě se ještě jedná. 

"Trošičku problém ze strany církví je v místě toho jednání. Já jsem navrhla Senát. Bylo to formulováno, že to není dostatečně neutrální prostředí, ale já věřím tomu, že je přesvědčíme, že horní komora Parlamentu je dost neutrální půda," nechala se slyšet Gajdůšková, která je místopředsedkyni Senátu. 

Pětičlenná pracovní skupina sociální demokracie a ANO půjde podle ní na jednání s několika variantami konkrétních číselných návrhů, které se budou týkat například možného snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k restitucím. "Samozřejmě, to je matematika. Vychází ty návrhy i z přepočtů toho, co je dneska v zákoně, toho, co je dneska ve smlouvách," řekla Gajdůšková, která je však nechtěla blíže specifikovat. 

"My očekáváme, že nějaké varianty navrhne také církev, že samozřejmě ze strany církví také bude snaha nějakým způsobem se dohodnout, protože určitě nikdo nemá zájem na nějakých velkých arbitrážích či soudních vyjednáváních," vyjádřila své očekávání Gajdůšková, podle níž jde i o to, aby restituce jako spravedlivé vnímala široká veřejnost. 

ČSSD, které má v pracovní skupině tři zástupce, usiluje především o snížení finančních náhrad, vyjmutí Pražského hradu z restitucí a omezení účelu, na který mohou být peníze vyplacené církvím použity. Dva zástupce má ve skupině také hnutí ANO - spolu s Martinem Stropnickým o problematice jedná právnička Helena Válková, která nahradila Roberta Pelikána, člena Rady ekonomických poradců hnutí ANO.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)