Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman a Duka spolu půjdou na koncert pro pacienty hospiců

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 9. prosince 2013 19:20
Zeman a Duka spolu půjdou na koncert pro pacienty hospiců

Ilustrační foto - Miloš Zeman v kostele
Autor: Tisk.cirkev.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka společně navštíví vánoční koncert pro pacienty hospiců, který se bude konat 22. prosince v katedrále sv. Víta. Hovořili o tom spolu na dnešní schůzce na Hradě, řekl na dotaz ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Duka hlavě státu přinesl vánočku od Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů. O církevních restitucích týkajících se areálu Pražského hradu podle Ovčáčka nemluvili.

Zeman se o hospice velmi zajímá. Na květnovém sjezdu Rady seniorů ČR hlava státu uvedla, že část peněz z církevních restitucí by církve měly věnovat na budování sítě hospiců, v nichž se lidé "budou loučit se životem v méně ponižujících podmínkách" než v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml míní, že církevní charity hospice provozují už nyní. Podle Rumla není problémem hospic vybudovat, ale je náročné ho pak provozovat. 

ČSSD usiluje o vyjmutí celého areálu Hradu z restitucí, bez souhlasu církví to ale bude nejspíš těžko možné. Ovčáček podotkl, že o této věci Duka se Zemanem nehovořili.

Zeman v říjnu prohlásil, že církev žádá v areálu Pražského hradu o objekty, které nesouvisí s činností metropolitní kapituly starající se o katedrálu svatého Víta. Jako příklad uvedl objekt ve Zlaté uličce. Podle Zemana církev vznáší některé neoprávněné požadavky na navrácení objektů v rozporu s dohodou s exprezidentem Václavem Klausem. Duka na to reagoval prohlášením, že dohodu s Klausem neporušil; církev požádala podle Práva o navrácení devíti budov na Hradě a pozemků pod nimi a plánuje je vyměnit za dva objekty, které vlastní Správa Pražského hradu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)