Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijal rezignaci Petra Esterky, pomocného biskupa brněnského

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 10. prosince 2013 12:47
Papež František přijal rezignaci Petra Esterky, pomocného biskupa brněnského

Mons. Petr Esterka, titulární biskup cefalenský a emeritní pomocný biskup brněnský
Autor: ČBK

Brno - Papež František před několika dny přijal rezignaci biskupa Petra Esterky, který měl na starosti české katolíky v zámoří. Podal ji v souladu s kanonickým právem už v roce 2010, kdy oslavil 75. narozeniny. Nyní rezignace vstoupila v platnost a Esterka, který žije v Kalifornii, se stal emeritním biskupem. Dosud byl titulárním biskupem cefalenským a pomocným biskupem brněnským, zjistila ČTK z webu brněnské diecéze.

Osmasedmdesátiletý Esterka je rodákem z Dolních Bojanovic. V roce 1957 emigroval a studoval teologii v Římě. V 60. letech se usadil ve Spojených státech, kde přednášel na vysoké škole a více než 20 let působil v americkém letectvu jako vojenský kaplan v záloze.

V roce 1978 se Esterka začal více věnovat práci mezi českými katolíky ve Spojených státech a Kanadě, v roce 1986 se stal biskupským vikářem pro severoamerické země, později se jeho působení rozšířilo i na Austrálii. V roce 1999 jej papež Jan Pavel II. jmenoval pomocným biskupem brněnským a pověřil duchovní péčí o české katolíky v cizině.

Další budoucnost duchovní péče o krajany je podle mluvčí brněnského biskupství Martiny Jandlové otázkou dalších úvah České biskupské konference. Zda bude mít Esterka nástupce, tak není jisté. Situace v zahraničí se změnila, Češi v cizině již z větší části nejsou političtí emigranti, ale studenti či pracující, kteří obvykle znají jazyk a nemají potíže se začleněním do místních komunit, včetně těch církevních.

Esterka převzal letos v červnu cenu ministerstva zahraničí Gratias agit za pomoc při šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)