Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka: Dohoda Hradu s církví snad do konce roku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. prosince 2013 18:40
Duka: Dohoda Hradu s církví snad do konce roku

Panoramatický pohled na Pražský hrad
Autor: Wikipedia.org / Stefan Bauer / Creative Commons

Praha - Ještě do konce roku by měla být podepsána dohoda o formálním vydání některých nemovitostí v areálu Pražského hradu katolické církvi a jejich následné směně za jiné nemovitosti. ČTK to dnes v rozhovoru řekl kardinál Dominik Duka, který by dohodu podepsal s prezidentem Milošem Zemanem. Pražské arcibiskupství o budovy podle zákona již požádalo, v dohodě má být obsažen fakt, že Správa Pražského hradu (SPH) a kapitula si dotčené budovy navzájem darují.

Kolem církevních restitucí na Hradě a dohod mezi církví, prezidentskou kanceláří a SPH panují nejasnosti. Vše komplikuje ještě ČSSD, která usiluje o vyjmutí hradního areálu z restitucí a která chce snížit zákonné finanční náhrady. Změny restitucí by uvítalo i ANO, jeho zástupci se se sociálními demokraty v úterý setkají s představiteli církví v Senátu. V pátek zveřejněná koaliční smlouva otázky restitucí ale vůbec nezmiňuje.

Politici prý na úterní jednání přijdou s několika variantami změn restitucí, které se budou týkat například možného snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky. Očekávají, že vlastní návrh představí i náboženské společnosti. Duka, který se dnes vrátil z Vatikánu, kde také o restitucích jednal, řekl, že podle něj bude schůzka spíše informativní.

Nepředpokládá, že by církve navrhovaly jiné řešení finanční náhrady a připomněl, že platný zákon je kompromisem vzešlým z letitých vyjednávání. Komise je podle něj i platformou pro další jednání o otázkách, které jsou společné pro církve i společnost, tedy například přípravu zákona o hospicové péči, památkového zákona, spolupráce ve školství či zdravotnictví.

Smlouva o objektech v areálu Hradu by měla obsahovat text o tom, že požadované nemovitosti budou vydány za účelem směny. Kancléř Vratislav Mynář údajně zamítl restituční žádosti o objekty, které tak stát nevydá, a to kvůli údajnému ohrožení bezpečnosti hlavy státu. "O tom, že některé budovy musejí z bezpečnostních důvodů patřit státu, není sporu. Budovy, ve kterých je policie, armáda nebo technické zázemí Hradu, se nemohou stěhovat mimo hradní areál," uvedl Duka. Objekty potřebné pro činnost SPH zůstanou státu. Na druhé straně ale jsou podle něj objekty, které církev k provozu katedrály či obecně k náboženskému provozu potřebuje.

Subjekty římskokatolické církve požádaly o devět objektů v areálu Hradu a pozemků pod nimi letos v létě, tehdy prý existoval plán na výměnu za dva objekty, které vlastní SPH. Arcibiskupství tvrdí, že to vycházelo z dohody mezi Zemanovým předchůdcem Václavem Klausem a Dukou. Zeman ale letos prohlásil, že církev žádala o některé domy v rozporu s dohodou.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)