Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ježíškovi a jeho kolegům si prý o dárky napíše osm milionů dětí

Ze světa / juml / ČTK / 16. prosince 2013 18:47
Ježíškovi a jeho kolegům si prý o dárky napíše osm milionů dětí

Ilustrační foto: "vánoční atmosféra" může být jednoduše vyprázdněna
Autor: Facebook.com

Bern - Ať už se mu říká Ježíšek, Santa Claus, Děda Mráz nebo Pere Noël, dostátá tento symbol štědrosti Vánoc i v době internetu miliony klasických dopisů. Tento rok jich podle průzkumu mezi členy Světové poštovní unie OSN (UPU) bude asi osm milionů. Psát si o dárky Ježíškovi nebo Santovi tak stále získává na popularitě. Před šesti roky ve stejném průzkumu UPU doručovací služby očekávaly přes šest milionů přání.

Nárůst obliby tohoto zvyku podle unie potvrdily Kanada, Francie, Španělsko nebo Irsko, kde oproti minulému roku přibylo dopisů adresovaných Santa Clausovi, Otci Noëlovi (Pere Noël) či Třem králům (Los Reyes Magos), jak se nazývají postavy obstarávající nadílku v těchto zemích.

Nejvíce vánočních psaní dostávají tradičně pošty v Kanadě, Francii a Spojených státech, kde jejich počet každý rok překročí milion kusů. Podobně tomu bylo i loni, kdy francouzské děti poslaly 1,7 milionu žádostí o dárky, kanadské 1,35 milionu a americké přes milion. K velkým vyznavačům této tradice patří i Brazilci (loni 964.315 vánočních dopisů), Britové (přes 800.000) nebo Finové (550.000). Právě ve finském Laponsku se údajně nachází domov anglosaského Santy Clause.

Pozadu nezůstávají ani další velké země. Dědovi Mrázovi napsalo v loňském roce o dárky 350.000 Rusů, jeho německým kolegům Vánočnímu muži (Weihnachtsmann) a Ježíškovi (Christkind) zase 300.000 Němců. Kolik psaní dostal Ježíšek od českých dětí, poštovní unie ve své statistice neuvádí. Vánoční Ježíškova pošta v Božím Daru nicméně prý loni odbavila 350 kilogramů psaní.

Speciální pošty, které přijímají korespondenci pro bělovousého chlapíka v červeném županu a kulichu a jeho obdoby, existují podle UPU asi ve 20 zemích. Za normálních okolností by totiž nejspíš byla označena jako "nedoručitelná" nebo "adresát neznámý", neboť adresa často obsahuje pouze údaje "Santa" či "Severní pól". To v Kanadě má Santa Claus přímo vlastní poštovní směrovací číslo H0H 0H0, které připomíná jeho charakteristický hlasový projev.

Tyto vánoční pošty běžně odpovídají žadatelům v mnoha světových jazycích. Nejinak je tomu i v asi nejznámějším německém zařízení tohoto druhu, poště v braniborském Himmelpfortu (Nebeské bráně). Před Vánocemi tam každý den prý obdrží téměř 10.000 dopisů, a to i z tak vzdálených zemí, jako jsou Čína, Japonsko nebo Tchaj-wan.

Zvýšený zájem v předvánočním čase o orazítkované dopisy nebo pohledy zaznamenávají ale také místa, do jejichž názvů se promítly nejkrásnější svátky v roce a jejich symboly. Mezi taková patří americká města Christmas (česky Vánoce) na Floridě nebo Bethlehem (Betlém) v Marylandu, kanadský Christmas Island (Vánoční ostrov), německé město St. Nikolaus (Svatý Mikuláš) nebo rakouské Christkindl (Ježíšek). V posledních dvou jmenovaných samozřejmě nechybí ani vánoční pošty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)