Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravda a láska zvítězila, jinak bychom tu nebyli, řekl Duka při zádušní mši za Václava Havla

Domácí zpravodajství / vlu / / 18. prosince 2013 21:26
Pravda a láska zvítězila, jinak bychom tu nebyli, řekl Duka při zádušní mši za Václava Havla

Ilustrační foto
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Kardinál Dominik Duka dnes sloužil v pražském kostele svaté Anny zádušní mši za před dvěma roky zemřelého Václava Havla. "Václav Havel není mezi námi, ale jsem přesvědčen, že je v našich srdcích a přítomen v životě této země, na jejíž svobodě a suverenitě se podílel," řekl kardinál. Výročí úmrtí prvního prezidenta ČR si dnes lidé připomněli na několika místech, mimo jiné na vzpomínkovém večeru v pražském divadle Archa. Prezident Miloš Zeman přišel památku politika a dramatika uctít k jeho hrobu na Vinohradském hřbitově.

"I po dvou letech je jeho život a dílo výzvou. Je stále aktuální i dnes," řekl o Havlovi Duka. O sloužení mše ho požádala Havlova druhá manželka Dagmar, která se jí zúčastnila s dcerou Ninou. Mezi dalšími čestnými hosty byl Havlův bratr Ivan, sestry boromejky, které o nemocného prezidenta pečovaly, či Havlův "dvorní architekt" Bořek Šípek. Dorazil také někdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg (TOP 09), socioložka Jiřina Šiklová nebo herci Květa Fialová, Eliška Balzerová, Oldřich Kaiser a Jan Potměšil.

Rekviem se uskutečnilo v téměř zaplněném svatoanenském kostele, kde byla v roce 2011 po dva dny vystavena Havlova rakev, než se v pohřebním průvodu za účasti desetitisíců lidí přesunula na Pražský hrad. Na pódiu s prostým dřevěným oltářem stála Havlova černobílá portrétní fotografie a jeho symbol - červené srdce.

Duka při mši pozdravil prostřednictvím televizních kamer dnešní svobodnou mladou generaci a připomněl jí, že před lety to byla právě tehdejší mladá generace, která Havlovi umožnila stanout v čele suverénního státu a budovat jeho základy. "Každý z nás má hluboký pocit, že Václav Havel je můj, že je náš," popsal, jakou Havlova osobnost zanechala ve společnosti stopu.

Kardinál byl při kázání nebývale kritický k současným poměrům ve státě. Přiznal, že navštívil Havlův hrob a vyjádřil u něj úzkost o osudy země, kterou Havel miloval. "Za uplynulá dvě léta jsme byli svědky mnoha zmatků, nečekaných změn i zklamání," podotkl. V závěru připomněl Havlovo heslo "nejsme jako oni". "Václave, nebudeme nikdy jako oni. Amen," uzavřel.

Lidé dnes po celý den přicházeli k Havlovu hrobu, kde zapalovali svíčky a pokládali květiny. Prezident Zeman tam na Havla zavzpomínal s tím, že jejich vzájemná spolupráce byla založena na argumentech a diskusi, a proto byla cenná a zajímavá. K Havlově oblíbené chalupě na Hrádečku na Trutnovsku lidé přinesli svíčky, červená papírová srdce či tibetské modlitební vlaječky.

Brněnští divadelníci si připravili noční happening s názvem Srdce do nebe aneb máte doma laserové ukazovátko? Chtějí, aby účastníci akce za zesnulým prezidentem za pomoci laserových ukazovátek vyslali z kapucínských zahrad obraz ve tvaru srdce.

Na sociálních sítích "ožila" stejně jako loni výzva k ohrnutí nohavic na Havlovu počest. "Kalhotový den" má připomínat, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nezvykle krátké kalhoty. Na nápad zareagovala i kavárna v polských Katovicích, která si Havla připomene večerní akcí se čtením úryvků z jeho děl a vybízí zájemce, aby přišli s vykasanými nohavicemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)