Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pastýřský list paušalizuje a hájí hodnoty nekorektně, píší biskupům mladí katoličtí intelektuálové

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 18. prosince 2013 22:22
Pastýřský list paušalizuje a hájí hodnoty nekorektně, píší biskupům mladí katoličtí intelektuálové

Arcibiskup Stanislav Zvolenský při mši na společném zasedání České biskupské konference a Konference biskupů Slovenska ve Vranově u Brna
Autor: Tisk.cirkev.cz / Peter Zimen a Vít Kobza

Praha - Členové Societas peregrini zaslali ve středu Konferenci biskupů Slovenska otevřený dopis, v němž kriticky hodnotí pastýřský list, který se četl první neděli adventní ve slovenských farnostech. Vadí jim především celkově nepřátelské vyznění listu a paušální odsouzení „gender iniciativ“, které slovenští biskupové přirovnávají ke „kultuře smrti“.

„Pastýřský list nekorektně spojuje rozmanitost iniciativ, hnutí a vědeckých oborů používajících pojem “gender”. Je k nim pak nikoli pouze kritický, ale i nepřátelský: lehkomyslně je odsuzuje jako doslova zvrhlé – haní je tak silnými slovy jako  sodoma, kultura smrti, a přivolává na ně boží trest. To neodpovidá křesťanskému postoji lásky ke světu“, říká jeden z autorů listu, sociolog z Univerzity Karlovy Karel Hlaváček

“Mnohým či dokonce většině genderových iniciativ nejde o upírání práva na identitu mužů, žen nebo rodin, nýbrž spíše o odstranění genderových nerovností, a to i politickou cestou. Vycházejí přitom často z hodnot spjatých s křesťanským základem, například učení o rovnosti všech lidí před Bohem,” připomínají autoři v textu, který je možné podepsat na stránce platformy Peregrini.cz.

„Vize církve, kterou komunikuje tento list – církve moralizující, klasifikující a soudící svět silně kontrastuje s apoštolskou exhortací papeže Františka, ve které papež preferuje církev zraněnou a od současného světa umazanou,“ myslí si další z členů Societas peregrini Martin Kočí, postgraduální student teologie v belgické Lovani.

Biskupové selektivně vybírají určitá témata a mlčí o aktuální varovné situaci Slovenska

Členové Societas peregrini slovenským biskupům dále vyčítají, že selektivně vybírají určitá témata a mlčí o aktuální varovné situaci Slovenska, kde začínají vítězit političtí extrémisté, již se často zaštiťují právě katolickou církví a jejími tradičními hodnotami.

“Není naším úmyslem upírat Vám, Vaše Excelence, právo kritizovat z křesťanských pozic vývoj v dnešním světě, včetně otázek týkajících se postavení rodiny. Takové snahy jsou zajisté více než potřebné – a domníváme se, že právě Vám jako biskupům, tedy vysoce postaveným morálním autoritám, byl tento zodpovědný úkol svěřen.” pokračují autoři dopisu a doplňují  “I nás znepokojují některé aspekty dnešního vývoje rodin v zemích Evropy. Nelze se však uchylovat k hájení zásadních křesťanských hodnot způsobem, který je nekorektní. Stavíme se jednoznačně za to, aby kritika, kterou je nutné vyslovit, byla vedena uvážlivě jak z hlediska obsahu, tak z hlediska formy a stylu.”

Autoři dopisu doufají, že jim biskupové odpoví, avšak předem přiznávají, že jsou v této otázce mírně skeptičtí. „Upřímně, neočekávám od biskupů reakci či dokonce změnu jejich stylu, který jsme mohli vidět již v přístupu k odvolanému arcibiskupovi Róbertu Bezákovi, ale chci, abychom vyvolali  diskuzi v občanské společnosti a aby biskupové věděli,že ne všichni křesťané s jejich slovy souhlasí,“ uzavírá členka Societas peregrini Vlaďka Jelínková, vědkyně v mezinárodním klinickém výzkumu ICRC Brno.

Celý text otevřeného dopisu

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)