Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Navrácení majetku církvím považuje za spravedlivé 30 procent obyvatel, tvrdí průzkum

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 20. prosince 2013 15:03
Navrácení majetku církvím považuje za spravedlivé 30 procent obyvatel, tvrdí průzkum

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Manolo Gómez / Creative Commons

Praha - Vrácení majetku církvím považuje za spravedlivé 30 procent lidí, zbývajících 70 procent si myslí opak. Na přímou otázku, zda souhlasí s platným zákonem o církevních restitucích, ale kladně odpovědělo jen 22 procent Čechů, 78 procent je proti. Podle dvou pětin občanů jsou ale církve důležité. Církevních restitucí se zastává většina věřících, kteří i přikládají církvím největší důležitost. Ovšem ani názory věřících na restituce nejsou zcela jednoznačné, vyplynulo z dnes zveřejněného průzkumu agentury STEM.  

Podle STEM přitom dění kolem církevních restitucí ovlivňuje, jak veřejnost pohlíží na samotnou církev. Loni po schválení zákona o vyrovnání státu s církvemi meziročně klesl počet lidí, kteří považují církve za užitečné, ze 40 na 36 procent. Letošní průzkum další zhoršování názoru na církve neukázal, naopak se postoje veřejnosti vrátily k úrovni z let 2008 až 2011. 

Názor lidí na to, zda má stát vracet církvím jejich někdejší majetek, STEM zjišťuje od roku 1995, přičemž do roku 2007 s tím souhlasily zhruba dvě pětiny občanů. V dalších letech se stejně vyjadřovalo už méně lidí, přibližně třetina. 

Církve jsou důležité zejména pro lidi, kteří věří v Boha. Ti častěji souhlasí i s církevními restitucemi. Z hlediska politických preferencí dotázaných s příslušným zákonem v nadpoloviční většině souhlasí jen voliči KDU- ČSL. U příznivců ostatních stran převažuje negativní názor, nejvýrazněji ho odmítají příznivci KSČM a ANO. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)