Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zchátralá bazilika Narození Páně v Betlémě se začne opravovat

Ze světa / MiH / ČTK / 22. prosince 2013 11:58
Zchátralá bazilika Narození Páně v Betlémě se začne opravovat

Bazilika Narození Páně v Betlémě
Autor: Wikipedia.org / Ian and Wendy Sewell / Creative Commons

Betlém - Návštěvníkům, kteří se letos o Vánocích vydají do Betléma, se naskytne jiná podívaná na baziliku Narození Páně než obvykle. Starobylý komplex je obestavěn lešením a podle agentury AP prochází nejvýznamnější opravou za minulých 600 let. Stavební práce začaly v září a zaměřují se především na opravu střechy a oken. Společnost, která opravu provádí, dostala za úkol co nejméně obtěžovat návštěvníky a zajistit všem přístup do kostela. 

Bazilika je postavena nad jeskyní, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš. Každý rok sem zavítají až dva miliony lidí, avšak budova, z níž některé části jsou staré 1500 let, je značně zanedbaná. Ocitla se proto na seznamu ohrožených památek Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a také americké neziskové organizace World Monuments Fund. Italští odborníci po zevrubné prohlídce v roce 2011 doporučili začít urychleně s rekonstrukcí. 

Poradce palestinského vůdce Mahmúda Abbáse pro záležitosti křesťanů Zijád Bandak řekl, že první část oprav si vyžádá až tři miliony dolarů. Z nich největší část - milion dolarů (20 milionů korun) - poskytuje palestinská samospráva. Na 800.000 dolarů dali soukromníci a zbytek potřebných peněz zajistí evropské státy, především Francie, Maďarsko, Rusko a Řecko. 

Opravu vzácné a křehké památky komplikuje správa baziliky, rozdělená mezi římskokatolickou, řeckou ortodoxní a arménskou církev. Spravují místo podle dohody z 19. století a své pravomoci si žárlivě střeží. Jeden z církevních hodnostářů agentuře AP řekl, že tyto tři církve se mezi sebou nikdy nedohodly, ale přistoupily na všechno, jakmile do věci vstoupila palestinská samospráva. 

První fáze oprav by měla trvat rok. Provádí ji italská firma Piacenti specializovaná na obnovu historických památek. Jeden po druhém se například renovují střešní trámy. Ředitel firmy Giammarco Piacenti řekl, že střechu v roce 1478 mistrovsky opravili benátští tesaři. Nynější oprava má být především konzervací a bude při ní zachováno co nejvíce z původního materiálu. "Nahradíme pouze ty části, které už nejsou funkční a střechu neunesou. Bude jich co nejméně a nahradíme je srovnatelným materiálem, tedy starým dřevem stejného druhu a kvality," řekl Piacenti. Až v dalších fázích dojde na opravu pláště, vnitřních omítek, mozaik, fresek a dřevěného vybavení. Podaří-li se získat dostatek peněz, budou opravy trvat čtyři až pět let. 

Bazilika stojí na místě kostela, který nechala ve 4. století postavit byzantská císařovna Helena. Dnešní podobu stavba získala v 6. století za císaře Justiniána. Všichni návštěvníci míří do místnosti pod oltářem, k místu označenému na zemi čtrnácticípou hvězdou, kde se podle křesťanů Ježíš narodil. 

Ačkoli lešení je poblíž vchodu do baziliky, návštěvníkům, jako je řádová sestra Aziza z Eritreje, to nevadí. "Jsem vděčná a šťastná, že to opravují. Bez toho by to spadlo. Bude to pak bezpečnější pro návštěvníky i pro bohoslužby," řekla AP. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)