Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V rumburské loretě je k vidění vzácná gotická socha Piety

Kultura / vlu / ČTK / 24. prosince 2013 12:15
V rumburské loretě je k vidění vzácná gotická socha Piety

Loretánská kaple Panny Marie v Rumburku s milostnou sochou Černé Matky Boží Loretánské byla vybudována z podnětu knížete Antona Floriana z Liechtensteina
Autor: Farnost Rumburk / Jiří Stejskal

Rumburk - V rumburské loretě mohou lidé vidět vzácnou gotickou sochu Piety nebo knihu vytištěnou na konci 15. století. Obojí je součástí nové expozice církevního umění Šluknovska. Vznikla ve vstupní budově areálu, která se dva roky rekonstruovala. ČTK to řekla projektová manažera rumburského děkanství Klára Mágrová.

Rumburská loreta byla vybudována počátkem 18. století. V muzeu je však řada exponátů, které jsou mnohem starší než samotná loreta. Jedním z nejvzácnějších kusů je dřevěná socha Piety přibližně z roku 1520. "Je to socha Marie s mrtvým Ježíšem na klíně. Nebyla určena pro tento objekt, ale roku 1733 byla loretě darovaná, od té doby tu je," řekla Mágrová. Po restaurátorském zásahu byla plastika zbavena barevného nátěru, který získala zhruba před 100 lety. "Při restaurování se hledala původní gotická polychromie. Nenašla se, nakonec se restaurátoři a památkáři domluvili, že ji nechají pouze ve dřevě a ve vosku. Takhle asi původně vypadala," uvedla Mágrová.

Při restaurování v soše dokonce našel vzkaz z minulosti. Byl schovaný za deskou, kterou byla socha zezadu zakrytá. Napsaný je v německém nářečí. "Je to dopis nedatovaný, nepodepsaný, dá se z něj vyčíst, že to je vzkaz od starší ženy, asi nemocné, je trochu zmateně napsaný. Ona v něm oroduje za své dva zemřelé bratry," řekla Mágrová.

Socha se nachází v části expozice, která se věnuje životu Svaté rodiny. Kromě ní jsou tu obrazy s tematikou zvěstování Panně Marii, narození Ježíše, klanění pastýřů či útěku do Egypta. "Jedná se o předměty z lorety nebo sem byly převezeny z jiných kostelů, ale jsou tu už desítky let," uvedla.

Další vzácností expozice je gotická postila vytištěná roku 1482 v Basileji. Vzhledem ke své dataci se řadí mezi takzvané prvotisky, tedy knihy, které byly vyrobeny v prvních desetiletích po vynálezu knihtisku.

V prostorách věže, odkud se zvonilo, se výstava věnuje zničeným kostelům Šluknovska. "Za komunistů v 60. a 70. letech tady byly odstřeleny tři kostely. Ve Fukově, v Brtníkách a v Krásné Lípě. My o nich máme informace, plány a různé trojrozměrné artefakty, které se podařilo zachránit," řekla Mágrová.

V jiné místnosti muzea jsou vystavena bohoslužebná roucha a nádoby používané při mši. Pocházejí ze sbírek lorety a většina z nich dosud slouží svému účelu.

Budova, ve které muzeum vzniklo, dříve sloužila děkanství jako archiv či skladiště. Návštěvníci tak mají možnost dostat se do míst, kam dříve veřejnost nesměla. Vytvoření expozice stálo 1,5 milionu korun, spolufinancovala ji Evropská unie. Od listopadu do března je expozice přístupná na vyžádání, v sezoně pak v otevírací době Lorety Rumburk.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)